PE solicită UE politică de Apărare comună. Criza din Libia, factor declanșator

Victor Ionescu |
Data publicării:

O delegaţie a Parlamentului European, care a efectuat o vizită în Libia, pentru prima oară în şase ani, a lansat un apel marţi către ţările Uniunii Europene să acţioneze într-o manieră concertată cu privire la această ţară cuprinsă de haos, informează AFP.

'Pentru Parlamentul European este absolut crucial să avem o abordare unitară' cu privire la Libia, mai ales că 'trebuie să ne confruntăm cu prezenţa a numeroşi actori regionali care au fiecare agenda proprie', a subliniat vicepreşedintele Parlamentului European, Fabio Castaldo, în finalul unei vizite de o zi la Tripoli.

Castaldo, care a fost însoţit de liderul delegaţiei parlamentare pentru relaţiile cu Magrebul, Ines Ayala Sender, a declarat că trimite un mesaj de unitate 'Italiei, Franţei, Marii Britanii, tuturor actorilor europeni care au o istorie de influenţă asupra acestei ţări: uneori trebuie să operăm cu actorii pe care îi avem în teren, dar trebuie să gândim într-adevăr pe termen lung'.

Italia a fost criticată pentru că a încheiat acorduri cu miliţii libiene pentru a limita imigraţia clandestină, de asemenea şi Franţa, care s-a erijat în mediator, pentru a-l sprijini pe controversatul liderul din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar. Castaldo a îndemnat ţările UE să sprijine planul de acţiune prezentat de ONU, care prevede organizarea de alegeri în 2018 şi 'un angajament clar pentru respectarea statului de drept şi tranziţia democratică'. În ceea ce priveşte taberele de refugiaţi, gestionate uneori de miliţii, unde migranţii sunt victimele unor încălcări teribile ale drepturilor omului, Castaldo a lansat un apel către ţările europene 'să nu cadă în capcana ideii că acestea ar putea fi îmbunătăţite'. 'Scopul este de a le închide cât mai repede posibil', a subliniat Ayala-Sender, recunoscând că a descoperit la Tripoli că 'situaţia este foarte precară şi rea'. Castaldo speră că această vizită, prima a unei delegaţii europene din 2012, să fie doar o 'primă etapă': 'Acesta este doar începutul unei cooperări care ar trebui să-i determine pe toţi să îşi facă datoria în jurul mesei de negocieri'. Libia, zdruncinată de luptele între miliţii, este de asemenea dezbinată de două autorităţi concurente: guvernul de uniune naţională cu sediul la Tripoli şi o autoritate cu sediul în estul ţării, sprijinită de mareşalul Haftar. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel