Pe lângă Rusia, Ungaria a adus și Belarusul în construcția centralei nucleare de la Paks. De la Minsk, Szijjarto s-a lansat în critici la adresa NATO

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Péter Szijjártó / Facebook
Foto: Péter Szijjártó / Facebook

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a anunțat miercuri la Minsk că Ungaria a semnat un acord cu Belarus pentru asistență în construirea celei de-a doua instalații nucleare din Ungaria, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Proiectul Unității PAK2, început în 2014, implică construcția a două reactoare de 1,2 gigawați fiecare la centrala nucleară de la Paks, realizate de compania rusă Rosatom. Deși energia nucleară nu este vizată de sancțiunile UE împotriva Rusiei după invazia în Ucraina, proiectul de 12,5 miliarde de euro a înregistrat întârzieri semnificative. Ungaria continuă să achiziționeze majoritatea energiei electrice din Rusia și s-a opus extinderii sancțiunilor în acest sector.

"Acest acord de cooperare în domeniul energiei nucleare este crucial, deoarece ne permite să utilizăm experiența Belarusului în construcția de reactoare cu tehnologie similară", a declarat Szijjarto.

În timpul vizitei sale la Minsk, Szijjarto a criticat propunerile unor parteneri din UE și NATO privind trimiterea de militari în Ucraina pentru instruirea forțelor armate ucrainene. "Detest declarațiile care spun că țările din UE și NATO trimit soldați în Ucraina", a spus el.

Marți, miniștrii apărării din UE au discutat posibilitatea instruirii militarilor ucraineni în Ucraina, dar nu au ajuns la un consens. UE are deja o misiune de sprijin pentru Ucraina, dar instruirea are loc în statele membre. De la începutul războiului ruso-ucrainean, relațiile dintre Budapesta și Kiev au fost tensionate, iar Ungaria a menținut legături mai bune cu Moscova comparativ cu alte țări europene, notează Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel