Pavlo Klimkin: Ucraina și NATO nu vor cere permisiunea Rusiei pentru acţiuni în Marea Neagră

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, a declarat, vineri, că Ucraina și NATO nu vor cere permisiunea Rusiei pentru acţiuni în apele Mării Negre.

 
 

De asemenea, Klimkin a subliniat că trecerea prin Strâmtoarea Kerci ar trebui să fie liberă. "NATO nu va cere permisiunea Rusiei cu privire la ceea ce putem face împreună și ceea ce nu putem să facem în Marea Neagră. Noi o vom face pur și simplu. Nimeni nu va întreba şi nu va spune că anumite lucruri sunt posibile, iar altele sunt imposibile.Crimeea este ucraineană, deci trecerea ar trebui să fie liberă și prin Strâmtoarea Kerci și, prin urmare, liberă trebuie să fie şi navigația în Marea Azov, în conformitate cu principiile dreptului internațional" - a explicat Klimkin. Potrivit ministrului, "nimeni nu va cere permisiunea pentru a putea monitoriza, de pe mare, pe cale aeriană sau din spațiu".

"Nimeni nu va cere permisiunea pentru a consolida prezența militară sau pentru a desfăşura exercițiile planificate" - a adăugat Pavlo Klimkin. Amintim că ţările NATO şi Ucraina au început, vineri, în Marea Neagră, exerciţiile multinaţionale "Sea Shield 2019". Manevrele militare se vor încheia pe 13 aprilie 2019.

Măsuri adoptate de NATO la Marea Neagră în sprijinul Ucrainei

Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a declarat că pachetul de măsuri menite să sprijine Ucraina în apele Mării Negre convenit de miniştrii de externe ai ţărilor NATO, pe 4 aprilie, conţine unele "chestiuni confidenţiale".

Potrivit RADOR, Klimkin a menţionat, printre altele, că acest pachet de măsuri prevede monitorizare, prezenţă militară şi sprijin pentru marina ucraineană şi pentru garda de coastă din zona Mării Negre.

,,Acest pachet de măsuri este foarte important, pentru că am discutat toate aceste aspecte cu NATO timp de patru luni. Alianţa nu va întreba Rusia ce putem şi ce nu putem să facem împreună în Marea Neagră. Noi pur şi simplu o vom face. Nimeni nu va întreba ce se poate şi ce nu se poate face" - a afirmat ministrul ucrainean.

,,Există, bineînţeles, mai multe aspecte confidenţiale (în aceste măsuri ale NATO, n.red), despre care nu voi vorbi, dar este un pachet de măsuri foarte important, pentru că are consistenţă. Nu este vorba doar despre declaraţii politice de sprijin pentru Ucraina", a explicat Klimkin.

Amintim că miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au adoptat, pe 4 aprilie, cu ocazia reuniunii aniversare de la Washington, un set de măsuri pentru intensificarea securităţii în regiunea Mării Negre şi pentru susţinerea partenerilor Georgia şi Ucraina.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel