Patru nave de război ale Chinei au navigat în zona economică exclusivă a Statelor Unite ale Americii

Distrugător chinez din clasa Type 052D. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Distrugător chinez din clasa Type 052D. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Incident în apropierea insulelor Aleutine, teritoriu american aparținând Statelor Unite ale Americii. Patru nave de război chineze au navigat în zona economică exclusivă a SUA, incidentul fiind confirmat de Garda de Coastă americană.

Garda de Coastă americană e cea care a dat publicității și imagini după ce a anunțat că patru nave chineze au navigat în zona economică exclusivă a Statelor Unite.

Incidentul a avut loc în apropierea insulelor Aleutine din Alaska.

USCGC Bertholf, navă a Gărzii de Coastă a SUA, a identificat navele chineze care navigau în apropierea insulelor americane.

 

 

 

Patru nave de război ale Chinei, în zona economică exclusivă a SUA din Alaska

 

Potrivit publicației The Drive, incidentul a avut loc între 29 și 30 august 2021, dar imaginile au fost date publicității abia în aceste zile de către US Army. Sursa citată precizează că navele chineze au fost surprinse „în apele internaționale din interiorul zonei economice exclusive a SUA”. 

Nu e clar despre ce nave chineze a fost vorba, dar având în vedere că autoritățile japoneze au raportat că patru nave chineze ale Armatei de Eliberare a Poporului tranzitau din est spre vest, prin strâmtoarea Soya, cel mai probabil sunt cele identificate la finalul lunii august în zona economică exclusivă a SUA din Alaska. 

Sursa citată precizează că ar fi vorba de un distrugător din clasa Type 005, un distrugător Type 052D, o navă de reaprovizionare Type 903 și o navă auxiliară de cercetare și informare.

Nu e clar ce nivel de interacțiune a existat între nava americană USCGC Bertholf și grupul de nave chineze, însă cei de la The Drive observă că pe fotografiile date publicității, căpitanul navei Gărzii de Coasă americană poartă o conversație cu una din navele chineze.

China a denunțat în repetate rânduri prezența navelor americane în Marea Chinei de Sud și în Strâmtoarea Taiwan, revendicate în cvasitotalitate de Beijing. Ca răspuns, în ultimele zile, redactorul șef al publicației chineze Global Times, entitate media aflată sub controlul regimului comunist chinez, a transmis pe o rețea de socializare că speră ca SUA să respecte „același standard privind libertatea de navigație” în momentul în care navele de război chineze „vor traversa Marea Caraibelor” sau „chiar într-o zi, vor naviga pe lângă Guam sau Hawaii”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel