Parlamentului suedez: Un atac rusesc asupra Suediei nu poate fi exclus. Noua doctrină de apărare se bazează pe apartenența la NATO

Un atac militar rusesc împotriva Suediei nu poate fi exclus, potrivit unui raport al comisiei de apărare a parlamentului suedez care urmează să fie publicat luni. 

Forțele terestre ruse sunt ocupate în războiul din Ucraina, dar alte tipuri de atacuri militare împotriva Suediei nu pot fi excluse, potrivit raportului.

Citând surse care au lucrat la raportul Parlamentului, postul public suedez SVT relatează că Suedia încearcă să-și întărească apărarea, iar solicitarea de aderare la NATO, făcută încă de anul trecut, după invazia rusă a Ucrainei, se încadrează în noua politică a Suediei. Totuși, mâna lungă a Moscovei își face simțită prezența, iar Turcia și Ungaria nu au ratificat încă aderarea țării.

Potrivit raportului, Rusia a coborât pragul de utilizare a forței militare și arată o mare disponibilitate de a-și asuma riscuri politice și militare. De asemenea, trupele Federației Ruse sunt încă capabile să desfășoare operațiuni împotriva Suediei, folosind forțe aeriene sau navale, arme cu rază lungă de acțiune sau arme nucleare.

Potrivit SVT, raportul a subliniat noua doctrină de apărare a Suediei, care se bazează pe apartenența la NATO. Doctrina anterioară se baza pe cooperarea cu celelalte state nordice și cu Uniunea Europeană.

La fel ca majoritatea țărilor occidentale, Suedia a redus cheltuielile pentru apărare de la sfârșitul Războiului Rece. Cu toate acestea, le-a crescut din nou și în 2026 se așteaptă să îndeplinească limita stabilită de Alianța Nord-Atlantică, adică ca cheltuielile pentru apărare să fie de două procente din produsul intern brut (PIB), a raportat Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel