Parlamentul Rusiei dezbate două legi privind trecerea economiei naționale la starea de război

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Parlamentarii ruși au votat marți, în primă lectură, două proiecte de lege care ar permite guvernul să oblige întreprinderile să furnizeze produse și servicii armatei, iar pe angajații acestora să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini războiul din Ucraina.

Vicepremierul Iuri Borisov a declarat parlamentului că măsurile au fost determinate de necesitatea sprijinirii armatei într-un moment în care economia Rusiei se afla sub „presiunile uriașe ale sancțiunilor” Occidentului, la peste patru luni de la începerea a ceea ce rușii încă numesc “operație militară specială în Ucraina”.

"Încărcarea industriei de apărare a crescut semnificativ. Pentru a garanta aprovizionarea cu arme și muniție este necesară optimizarea activității complexului militar-industrial și a întreprinderilor care fac parte din lanțul de cooperare", a declarat Borisov.

Unul dintre proiectele de lege -- aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului -- stabilește că statul ar putea impune „măsuri economice speciale” în timpul operațiilor militare, solicitând firmelor să furnizeze bunuri și servicii armatei la cererea guvernului rus.

În nota de fundamentare a proiectului de lege se explică faptul că armata are nevoie de noi materiale și de reparații de armament pentru a-și continua campania în Ucraina.

„Nevoia de a îndeplini cu promptitudine aceste cerințe, mai ales în contextul sancțiunilor împotriva Rusiei și a persoanelor juridice ruse, ne va impune să ne concentrăm temporar eforturile asupra anumitor sectoare ale economiei (...) și să organizăm aprovizionarea cu resurse prin achiziții publice de apărare”, se arată în notă.

Un al doilea proiect de lege, adoptat și acesta în prima lectură, vizează modificări ale Codul muncii, pentru a acorda guvernului dreptul de a reglementa programul de lucru și de a stabili zilele libere pentru anumite categorii de companii.

În baza acestei legi, guvernul ar putea obliga angajații întreprinderilor care furnizează bunuri și servicii armatei să lucreze pe timp de noapte, în zilele libere, de sărbători și fără concediu anual.

Ambele proiecte de lege au fost prezentate Dumei de Stat de către guvernul rus. Pentru a deveni lege acestea trebuie să treacă prin a doua și a treia lectură, să fie revizuite de Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rusi) și să fie semnate de președintele Vladimir Putin.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel