Panică, discreditare şi tentative de asasinat. Rusia a lansat un nou atac informațional asupra Ucrainei, numit Maidan-3

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Stanislav Zharin / Twitter.
Sursa foto: Stanislav Zharin / Twitter.

La 1 noiembrie, serviciile ruse de informaţii au lansat un ''atac informațional'' de amploare, denumit ''Maidan-3'', cu scopul de a destabiliza Ucraina, se arata într-o investigaţie media a publicaţiei ucrainene ONLINE.ua care citează surse din domeniul securității și apărării. 

Investigaţie începe printr-un îndemn adresa ucrainenilor că ar trebui să-și amintească faptul că "războiul de uzură" se referă şi la rezistența societăţii civile la confruntările interne pe care Rusia le provoacă în mod constant în Ucraina. Astfel, a putut fi stabilit ca serviciilor ruse de informaţii şi-au propus să deruleze, în perioada noiembrie-decembrie 2023, o amplă campanie de discreditare a Ucrainei.

Publicaţia ucrainene ONLINE.ua precizează că această nouă operaţiunea, parte a unui război informaţional derulat de mai mult timp, a fost supervizată de prim-adjunctul șefului de stat major al administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, iar ideologul a fost Vladislav Surkov, unul dintre autorii proiectului Novorossiya.

Online.ua a aflat despre acest lucru de la mai multe surse care lucrează în domeniul securității și apărării din Ucraina. Potrivit planurilor îndrăznețe ale rușilor, operațiunea se va desfășura în diferite părți ale lumii și va avea un caracter complex.

 

Propaganda rusă exploatează oboseală generală a societăţii ucrainene 

 

Scopul stabilit de serviciile ruse de informaţii și grupurile de propagandiștii ruși este de a destabiliza viața politică, de a provoca proteste și conflicte chiar în Ucraina și de a influența coaliția internațională anti-Putin.

Metodologia noului atac informațional derulat de Rusia se va baza pe un şablon clasic: panică, nesiguranţă și discreditarea politicienilor și militarilor ucraineni.

În ceea ce privește principalele subiecte pe care serviciile ruse de informaţii ruse le vor exploata şi pe care vor propaga asupra societății ucrainene, nu există prea multe semne de întrebare.

Unele dintre problemele reale care îi preocupă astăzi pe ucraineni vor fi exploatate din nou: oboseală generală cauzată de război, presupusa "inutilitate a rezistenței", corupția, ineficiența organizațiilor internaționale, suspendarea ajutorului din partea partenerilor internaționali, ineficiența conducerii politice și diverse "teorii ale conspirației".

Un subiect separat este "problema limbii", care este repusă în mod artificial pe ordinea de zi din nou și din nou. În același timp, la Kiev și în regiuni sunt planificate o serie de acțiuni "pașnice", proteste şi acţiuni civice care vor avea scopuri absolut nepaşnice.

În acest scop, serviciile ruse informaţii se folosesc în constant de starea de stres a societății ucrainene. În special, problemele dureroase ale schimburilor de prizonieri de război și ale rotației militare în zona de luptă sunt ridicate exploatate iar.

De asemenea, campaniile de dezinformare care vizează perturbarea procesului de mobilizare continuă. Rudele și prietenii militarilor ucraineni sunt provocați să întreprindă acțiuni agresive care subminează și mai mult societatea ucraineană. În acest scop, Rusia a blocat procesul de schimb de prizonieri de război.

 

Atacul Rusiei împotriva conducerii militare și politice a Ucrainei

 

Primele etape ale acestei campanii de discreditare pot fi deja observate atât pe platformele media ucrainene, cât și pe cele internaționale, inclusiv pe cele pro-ruse care vizează publicul vorbitor de limbă rusă.

Noi voci sub forma unor agenți de influență, autointitulați "experți" și comentatori, s-au alăturat unui anumit număr de politicieni și lideri de opinie ucraineni care, fără să știe, răspândesc narațiuni rusești.

În prezent, principala campanie de dezinformare vizează discreditarea anumitor structuri de stat și reprezentanți ai conducerii politice și militare a Ucrainei. În special, este mediatizat un "conflict" imaginar între diferite ramuri ale guvernului și anumiți oameni de stat de la Kiev.

Potrivit unor surse, atacurile informaționale ale Rusiei se concentrează cel mai mult pe propagarea de naraţiuni false pe reţea de mesagerie Telegram, care este de origine rusă. Numai pentru aceasta acţiunea ar fi fost alocate deja aproximativ 230 de milioane de dolari.

Publicaţia ucrainene ONLINE.ua  susţine că ''Maidan 3'' a fost cea mai costisitoare campanie de dezinformare rusă lansată împotriva Ucrainei din 2014 încoace, cu un buget total de 1,5 miliarde de dolari.

 

Serviciile ruse de informaţii pregătesc tentative de asasinat asupra conducerii Ucrainei? 


Sursa citată susţine că sunt planificate o serie de tentative de asasinat asupra mai multor oficiali de la Kiev. Mai multe grupuri de asasini au fost antrenate în acest scop. Unele dintre aceste grupuri se află deja pe teritoriul Ucrainei, în timp ce altele se pregătesc să intre de pe teritoriul "aliaților din umbră" ai Rusiei. Operațiunea va fi gestionată direct de pe teritoriul Federației Ruse.

În cazul în care tentativele vor avea succes, unele dintre ele vor fi prezentate ca dovadă a "slăbiciunii" Ucrainei și a incapacității acesteia de a proteja figuri emblematice. Alte tentative de asasinat vor fi prezentate ca fiind presupuse "dispute interne ucrainene".

Se așteaptă ca ''operațiunea specială'' a serviciilor ruse de informaţii să atingă apogeul la aniversarea Revoluției Demnității. Potrivit "autorilor", acest lucru va adăuga emoție și simbolism evenimentelor.

În plus, în această perioadă se așteaptă că atacurile cu rachete rusești asupra infrastructurii critice civile ucrainene să atingă punctul culminant.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel