Organizația Cooperării Islamice solicită statelor membre recunoașterea Kosovo

Nicolae Iordan / 10 dec 2020 / 21:19

Pe 10 decembrie, Ministerul kosovar al Afacerilor Externe și Diasporei a salutat rezoluția referitoare la Kosovo a Organizației Cooperării Islamice (OCI), adoptată cu ocazia celei de-a 47-a sesiuni a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe, care s-a desfășurat, în perioada 27-28.11.2020, la Niamey, în capitala Nigerului.   

Potrivit comunicatului de presă, prin această rezoluție, Organizația de Cooperare Islamică a solicitat statelor membre, care încă nu au recunoscut independența Kosovo, să acționeze pentru recunoașterea statului independent și suveran al Kosovo, adăugând că acest lucru va contribui la întărirea păcii în regiune și în lume.   

Rezoluția, printre altele, subliniază realizările Republicii Kosovo în consolidarea democrației și construirii instituțiilor funcționale. De asemenea, rezoluția menționează stabilitatea în țară, respectarea drepturilor omului conform celor mai înalte standarde internaționale, care sunt stipulate în Constituția și în legislația din Kosovo.

Organizația salută, de asemenea, cooperarea Republicii Kosovo cu instituțiile economice și financiare ale OCI și solicită, în același timp, țărilor membre să contribuie la dezvoltarea economică a statului din Balcanii de Vest.

Comentariul autorului:  România este una dintre cele cinci țări membre ale UE care nu au recunoscut independența autodeclarată de Kosovo pe 17 februarie 2008, și chiar a oferit Serbiei asistență juridică în procesul privind Kosovo, intentat de Belgrad la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Partea sârbă a recunoscut și apreciat ajutorul și “atitudinea principială” a României pe parcursul derulării până în prezent a audierilor de la CIJ.

Pe de altă parte, în media europeană au apărut tot mai multe informații potrivit cărora s-au intensificat presiunile diplomatice asupra țărilor care nu au recunoscut independența Kosovo, iar România a fost amintită de ministrul kosovar de externe printre țările care s-ar pregăti să recunoască independența regiunii kosovare.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy