Opoziţia din Rusia: Serviciul Federal de Securitate a devenit al doilea govern al ţării

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin la şedinţa anuală a consiliului de administrație al Serviciului Federal de Securitate (FSB) - din 2019. Sursa: KREMLIN.RU
Vladimir Putin la şedinţa anuală a consiliului de administrație al Serviciului Federal de Securitate (FSB) - din 2019. Sursa: KREMLIN.RU

Puternicul FSB (Serviciul Federal de Securitate) din Federația Rusă, succesorul KGB-ului, a fost transformat într-o structură cvasicriminală care funcționează practic ca un „guvern secundar”, potrivit unui nou raport al Centrului Dossier, finanțat de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, un critic vehement al Kremlinului.

Raportul, publicat zilele acestea, arată că FSB este principalul susținător al sistemului de conducere al președintelui Vladimir Putin, care a dobândit controlul asupra tuturor instituțiilor statului. „Sentimentul general este că într-un fel FSB este al doilea guvern al Federației Ruse”, a declarat Hodorkovski pentru serviciul în limba rusă al Europei Libere.

Ministerul Apărării, Parchetul general, Ministerul de Interne și Comitetul pentru Investigații se află în primul rând printre instituțiile cele mai dependente de FSB.

Documentul arată că „reprezentanți ai serviciilor de informații influențează de regulă decizii ale magistraților, violând independența judecătorească”, adăugând că lipsa de separație a puterilor statului reprezintă „o amenințare la securitatea țării”, precizează Radio Europa Liberă România

Hodorkovski a spus că raportul, la care s-a lucrat aproape un an, a avut la origine mai multe zeci de interviuri cu experți care au lucrat sau care lucrează acum în cadrul FSB, precum și cu oameni care, dintr-un motiv sau altul, au avut de-a face cu serviciul de securitate.

Putin,un fost ofițer KGB, a condus Rusia ca președinte sau premier din 1999. Între 1998 și 1999, când a preluat puterea de la Boris Elțîn, actualul lider de la Kremlin a fost șeful FSB, moștgenitoarea KGB după destrămarea URSS. Mai mulți dintre oamenii puternici ai Rusiei din ultima vreme au avut făcut parte din serviciile secrete sovietice sau rusești.

Raportul mai notează printre altele că aproximativ 126 de bunuri imobiliare valoroase în zona Moscovei, care aparținuseră KGB, au fost privatizate la prețuri de nimic de personaje din structurile de securitate rusești, fiind vândute apoi cu mare profit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel