Ucraina a mai trimis o navă rusă pe fundul mării (Foto/Video). Vedeta Ivanovets, scufundată după ce a pierdut lupta cu drone ucrainene

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava rusă de patrulare Ivanovets, scufundată de GUR ucrainean
Nava rusă de patrulare Ivanovets, scufundată de GUR ucrainean

Drone maritime ale Serviciului ucrainean de Informații al Apărării (GUR) au scufundat nava purtătoare de rachete (VPR) „Ivanovets” a Flotei ruse din Marea Neagră.  Atacul a fost efectuat în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie cu un roi de drone care au reușit să treacă de apărarea antiaeriană a navei. 

GUR a publicat un videoclip și câteva detalii despre distrugerea VPR „Ivanovets” care era echipată cu rachete antinavă P-270 „Moskit”.

În momentul atacului, nava de luptă rusească patrula în Marea Neagră lângă lacul Donuzlav (85 km N-NV de Sevastopol) pe coasta vestică a peninsulei Crimeea.

În videoclip se observă clar cum vedeta trage asupra primei drone fără să o lovească și încearcă să manevreze pentru a evita atacul. Cu toate acestea drona lovește pupa navei rusești. După ce a doua dronă lovește, vedeta rămâne imobilizată.

Ulterior, mai multe drone kamikaze, lovesc succesiv nava în pupa, care începe să se scufunde. În total, au fost folosite șase drone navale pentru a scufunda nava, potrivit publicației ucrainene Defense Express.

,,Ca urmare a unui număr de lovituri directe, nava rusească a suferit daune incompatibile, luând apă la pupa, s-a răsturnat și s-a scufundat. Valoarea navei pierdute de statul agresor este de aproximativ 60-70 de milioane de dolari”, a precizat GUR pe Telegram.

VPR „Ivanovets” aparține proiectului 1241 „Molniya”, fiind lansată la apă în 1989. Armamentul standard este format din patru rachete antinavă P-270 „Moskit” cu o rază maximă de acțiune de 90 km în versiunile vechi și până la 250 km în cea mai recentă versiune.

Nava cu un deplasament de 493 de tone, are un echipaj format din 41 de marinari. După pierderea VPR „Ivanovets”, în serviciul Flotei ruse a Mării Negre au mai rămas doar două astfel de nave.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel