Operaţiune împotriva militanţilor kurzi. Turcia invadează nordul Irakului

DefenseRomania Team / 30 mai 2019 / 14:00

Forțele armate turcești au lansat o operațiune de combatere a terorismului în Hakurk, nordul Irakului, potrivit unei declarații a Ministerului Apărării Naționale din Turcia, raportată de Agenția Anadolu. O ofensivă militară inițiată luni are ca scop neutralizarea teroriștilor din zonă și distrugerea peșterilor și adăposturilor lor, a  precizat ministerul.

Ministerul Apărării al Turciei a confirmat faptul că armata turcă a lansat luni un bombardament cu foc de artilerie şi lovituri aeriene înainte ca forţele terestre să pătrundă în nordul Irakului pentru a ,,demola peşteri şi adăposturi folosite de grupuri teroriste şi pentru a elimina terorişti" – referire la Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care este interzis în Turcia.

,,Operaţiunea, cu sprijinul elicopterelor noastre de atac continuă conform planului", a mai susţinut declaraţia. Deşi în trecut au avut loc deseori bombardamente transfrontaliere, Turcia a trimis rareori trupe terestre în Irak.

Ziarul turc Hurriyet Daily News a titrat, cu referire militanții PKK: Turcia urmărește să eradicheze "amenințarea teroristă".

Principalul obiectiv al Turciei în cadrul operațiunii transfrontaliere în nordul Irakului este de a scăpa de amenințarea reprezentată de militanții PKK din regiune, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, pe 29 mai.

,,Scopul nostru este de a eradica amenințarea teroristă prezentă în această regiune, în apopierea frontierelor și teritoriul nostru, prin finalizarea operațiunii", a declarat Akar reporterilor din provincia sudică Adana din Turcia.

Până în prezent, 19 militanți au fost neutralizați în Hakurk, nordul Irakului, de când operațiunea a început pe 27 mai, potrivit unei declaraţii a ministerului turc al Apărării. Declaraţia mai precizează că forțele de comando turcești continuă să distrugă amplasamentele, adăposturile și peșterile folosite de militanţii PKK.

Ofensiva militară urmărește "neutralizarea teroriștilor din zonă". A început cu bombardamentele de artilerie, susținute de lovituri aeriene și operațiuni de comando.

PKK, care este listată ca o organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană, are sediul în nordul Irakului și conduce mai multe tabere folosite de militanți pentru a se infiltra în Turcia. Turcia a efectuat sporadic operațiuni transfrontaliere în nordul Irakului împotriva PKK în ultimii ani. Turcia efectuează atacuri aeriene pentru a atinge în mod regulat obiectivele PKK în zonă.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy