Operaţiune împotriva militanţilor kurzi. Turcia invadează nordul Irakului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele armate turcești au lansat o operațiune de combatere a terorismului în Hakurk, nordul Irakului, potrivit unei declarații a Ministerului Apărării Naționale din Turcia, raportată de Agenția Anadolu. O ofensivă militară inițiată luni are ca scop neutralizarea teroriștilor din zonă și distrugerea peșterilor și adăposturilor lor, a  precizat ministerul.

Ministerul Apărării al Turciei a confirmat faptul că armata turcă a lansat luni un bombardament cu foc de artilerie şi lovituri aeriene înainte ca forţele terestre să pătrundă în nordul Irakului pentru a ,,demola peşteri şi adăposturi folosite de grupuri teroriste şi pentru a elimina terorişti" – referire la Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care este interzis în Turcia.

,,Operaţiunea, cu sprijinul elicopterelor noastre de atac continuă conform planului", a mai susţinut declaraţia. Deşi în trecut au avut loc deseori bombardamente transfrontaliere, Turcia a trimis rareori trupe terestre în Irak.

Ziarul turc Hurriyet Daily News a titrat, cu referire militanții PKK: Turcia urmărește să eradicheze "amenințarea teroristă".

Principalul obiectiv al Turciei în cadrul operațiunii transfrontaliere în nordul Irakului este de a scăpa de amenințarea reprezentată de militanții PKK din regiune, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, pe 29 mai.

,,Scopul nostru este de a eradica amenințarea teroristă prezentă în această regiune, în apopierea frontierelor și teritoriul nostru, prin finalizarea operațiunii", a declarat Akar reporterilor din provincia sudică Adana din Turcia.

Până în prezent, 19 militanți au fost neutralizați în Hakurk, nordul Irakului, de când operațiunea a început pe 27 mai, potrivit unei declaraţii a ministerului turc al Apărării. Declaraţia mai precizează că forțele de comando turcești continuă să distrugă amplasamentele, adăposturile și peșterile folosite de militanţii PKK.

Ofensiva militară urmărește "neutralizarea teroriștilor din zonă". A început cu bombardamentele de artilerie, susținute de lovituri aeriene și operațiuni de comando.

PKK, care este listată ca o organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană, are sediul în nordul Irakului și conduce mai multe tabere folosite de militanți pentru a se infiltra în Turcia. Turcia a efectuat sporadic operațiuni transfrontaliere în nordul Irakului împotriva PKK în ultimii ani. Turcia efectuează atacuri aeriene pentru a atinge în mod regulat obiectivele PKK în zonă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel