Operațiunea Abu Bakr Al Baghdadi. Noi detalii despre ultimele luni ale liderului ISIS

H.D. Hartmann |
Data publicării:

Un frate al liderului ISIS, Abu Bakr Al Baghdadi, a călătorit de mai multe ori din nordul Siriei la Istanbul, în lunile anterioare morții șefului terorist, acționând ca unul dintre cei mai de încredere mesageri ai săi pentru a livra și primi informații despre operațiunile grupului din Siria, Irak și Turcia, potrivit a doi oficiali irakieni de informații. 

Vânătoarea fondatorului ISIS, un bărbat cunoscut cândva sub numele de „șeicul invizibil”, s-a încheiat pe 26 octombrie într-un atac al forțelor speciale americane asupra vilei sale  izolate din satul de graniță din nord-vestul Siriei, Barisha, în provincia Idlib. Al Baghdadi s-a sinucis prin detonarea propriei veste de explozibili.

Surse apropiate serviciilor de informatii arabe dezvălui noi detalii despre mișcările unuia dintre membrii-cheie ai cercului intim al lui Al Baghdadi și despre cum a făcut câteva călătorii permanente de 2.300 de kilometri pe teritoriul unui stat membru Nato.  După distrugerea ISIS, în special după ce teritoriul califatului a dispărut practic, autointitulatul calif Al Baghdadi a folosit diverse metode pentru a se sustrage detecției coaliției conduse de către SUA. De aceea eforturile comune ale serviciilor de informații occidentale și din Orientul Mijlociu au nceput să urmărească membrii ai familiei Baghdadi, inclusiv sora, frații, soțiile. „Urmăream pe cineva care acționa ca mesager la Al Baghdadi și călătoria frecvent în Turcia și înapoi”, a spus un înalt oficial al serviciilor de informații irakiene. Mai tărziu am aflat că de fapt persoana respectivă era chiar fratele preferat al șefului ISIS.

Fratele era Juma, unul dintre cei trei frați ai lui Al Baghdadi, despre care se crede că și acum , după excușia lui Baghdadi, se află în viață. Serviciile de informații irakiene l-au detectat pentru prima dată trecerea frontierei siriano-turce la sfârșitul anului 2018, înainte de a apărea în cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, unde militanții sau simpatizanții ISIS au atacat un club de noapte în noaptea de Revelion. Serviciile irakiene au lucrat în colaborare cu omologii lor americani la supravegherea Juma pe teritoriul turc. Un agent de informații irakian care a lucrat direct la operațiunea identificării și urmării lui Juma a spus că fratele liderului terorist a continuat să reapară în lunile următoare, până la ultima sa vizită înregistrată la Istanbul în aprilie 2019.

O greșeală de acțiune a reței irakiene care îl urmărea l-a alertat pe Juma, astfel că acesta s-a întors în nord-vestul Siriei, cu câteva luni înainte ca locația casei fratelui său să fie dezvăluită. Este puțin probabil să fi fost introdus ilegal în Turcia, ci mai degrabă s-a deplasat liber. Juma, fratele lui Al Baghdadi, a fost în contact cu un tip din Turcia care ne-a întâlnit sursa noastră în Turcia", relatează serviciile irakiene, care s-au ocupat direct de gestiunea acțiunii. Juma a făcut mai multe vizite la Istanbul pentru a întâlni acel contact, a spus agentul. Sursa s-a întâlnit cu un curier care avea să predea anumite mesaje unui mijlocitor desemnat. Acest intermediar tranmitea apoi mesajele către fratele lui Al Baghdadi pentru a fi livrat liderului ISIS din nordul Siriei. Metoda aceasta este veche de când lumea, mai mult ea a fost folosită de către toți leaderii teroriști atunci când, în lipsă de resurse umane, sunt nevoiți să dispară efectiv. Metoda este folosită mai ales pentru a menține autoritatea asupra rețelelor și pentru a crea imaginea unui leadership efectiv al organizațiilor rămase fără un conducător capabil să comunice pe canale normale.

Conținutul mesajelor schimbate la Istanbul dezvăluie modul în care Al Baghdadi a rezistat la conducerea grupului și a principalilor săi comandanți, pe care trebuia să îi mențină la curent cu progresul său, fără a fi detectat chiar și după ani în care s-a ascuns și luni după pierderea tuturor orașelor din Siria și Irak pe care ISIS le controlase cândva. El a transmis mesaje de la comandanții ISIS din Irak, întrebând despre situația forțelor militare, bani, logistica, rutele de transport, etc. Astfel, pe teritoriul Turciei, Al Baghdadi a fost în contact cu comandanții lui din Irak. Dar nu numai rețelele ISIS din Irak a fost subiectul și interesul lui Al Baghdadi. În aceste călătorii, fratele său Juma a fost însărcinat să transmită mesaje și să aducă mesaje de la și către membrii ISIS din Turcia.

Chiar dacă americanii și alte servicii de informații arabe au efectuat acțiunile de urmărire comună rămâne neclar dacă Juma a înmânat personal Al Baghdadi mesajele din Turcia, după ce le-a primit, sau dacă acest lucru a fost făcut în Idlib . Acest lucru se datorează faptului că i se pierdea urma atunci când intra în provincia siriană de graniță cu Turcia, plină de suporteri Al Qaida. Ceea ce este important de subliniat este că serviciile americane de informații nu înțelegeau de ce totuși traseul acestui frate se încheia traseul său în Idlib, întrucât acestea erau convinse că Al Baghdadi se ascundea în provincia estică siriană Deir Ezzor, ți nu într-una dominată de cître organizația rivală Al Qaida. Din Turcia Juma a călătorit spre sud prin Idlib, dar se pare că nu a călătorit niciodată în alte zone, au declarat surse apropiate grupului însărcinat cu prinderea șefului organizației teroriste. SUA cred că a  făcut peste cinci călătorii peste granița turcă dar nu știu dacă Ankara știa acest lucru sau nu.

Metodele sale de călătorie din nordul Siriei la Istanbul și înapoi, precum și ruta pe care a ales să le facă, rămân necunoscute. Dar capacitatea unuia dintre cei mai înalți membri ai ISIS de a face naveta într-un oraș european atât de important pentru a se întâlni cu alți membri ai ISIS va pune din nou întrebări despre serviciile de securitate turcești și despre ce știau despre ultimele luni ale lui Al Baghdadi și mișcările celor mai apropiați asociați ai săi. Acuzele îndreptate împotriva Ankarei nu au fost susținute de dovezi implacabile, dar mulți membri ai serviciilor de informații, atât americane cât și arabe, indică o atitudine pasivă în aparatul de securitate turc față de ISIS, fapt care a permis acestei organizații să construiască rețele sofisticate în interiorul țării. La Washington, guvernul turc se confruntă cu critici acerbe după ce Al Baghdadi a fost găsit atât de aproape de granița cu Turcia. Răspunsul lui Erdogan a fost sec, anunțând arestarea unei surori a leaderului ucis. Răspunsurile însă la adevăratele întrebări sunt încă așteptate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel