Operațiune eșuată. Șase militari, sancționați de armata americană

Vladimir Neagu |
Data publicării:

Armata americană a sancţionat şase militari pentru rolul jucat într-o operaţiune eşuată în Niger. 

Operațiunea eșuată s-a soldat cu moartea a patru militari americani şi patru din Niger într-o ambuscadă jihadistă din 2017. 

O patrulă comună formată din 11 soldaţi ai forţelor speciale americane şi 30 de soldaţi din Niger a fost atacată de combatanţi afiliaţi grupării Statul Islamic dotaţi cu arme automate, grenade şi mitraliere, pe 4 octombrie 2017, în apropierea satului Tongo Tongo, la circa o sută de kilometri de Niamey, în apropiere de frontiera cu Mali.

În luna mai, Pentagonul a făcut public rezumatul raportului anchetei, care a ajuns la concluzia că a existat o serie de erori din partea militarilor americani, prost pregătiţi şi trimişi în această misiune fără a fi primit undă verde de la un nivel ierarhic suficient de ridicat.

Poate însemna sfârșitul carierei militare

Printre militarii sancţionaţi se află doi membri ai unităţii atacate: căpitanul Mike Perozeni şi adjunctul său la comandă. Ei au primit scrisori de mustrare care le reproşează un antrenament prealabil insuficient şi absenţa simulărilor de luptă împreună cu soldaţii din Niger.

Scrisorile de mustrare, în funcţie de gradul lor de severitate, pot însemna sfârşitul unei cariere militare, notează AFP.

Pentagonul nu a confirmat până în prezent aceste informaţii, precizează France Presse.

Scopul operațiunii

Scopul original al operaţiunii era capturarea unui lider al grupării jihadiste "Statul islamic în Sahara Mare", Doundoun Cheffou, suspectat de implicare în răpirea lucrătorului umanitar american Jeffery Woodke. Militarii nu au găsit însă ţinta pe care o căutau. Când plecau din sat, relativ slab echipaţi şi fără veste antiglonţ, ei au fost atacaţi pe neaşteptate de circa 50 de combatanţi puternic înarmaţi. Avioane de luptă franceze au intervenit apoi pentru a-i face pe atacatori să se retragă.

Ambuscada a provocat o amplă dezbatere în SUA privind justificarea prezenţei celor 800 de soldaţi americani în această regiune a lumii. De atunci, generalul Thomas Waldhauser, şef al comandamentului din Africa, a declarat că forţele americane au devenit "mult mai prudente" în operaţiunile lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel