Olanda intră în rândul țărilor care operează sistemele HIMARS

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.

În cadrul unui contract a cărui valoare se ridică la aproximativ 670 de milioane de dolari, SUA au aprobat vânzarea către Țările de Jos a 20 lansatoare  de tip M142  HIMARS (sisteme de artilerie de înaltă mobilitate) cu muniție și echipamente aferente.

Pachetul include și 39 de rachete de tip Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A2 Alternative Warhead, 38 de rachete de tip GMLRS M31A2 Unitary și 80 de rachete de tip Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary.

În ceea ce privește tehnica auto, contractul prevede livrarea a 17 vehicule multifunctionale M1152A1, camioane de marfă M1084A2, camioane de intervenție (ridicare și transport tehnică avariată) M1089A2 și camioane cu remorcă M1095.

Pe lângă sistemele de artilerie și vehiculele auto, acordul include stații GPS avansate, piese de schimb, afeturi pentru mitraliere, dispozitive electronice, echipament de comunicații, sisteme de management al luptei și instruire și servicii asociate.

Antreprenorul principal pentru realizarea acordului a fost desemnat Lockheed Martin.

Potrivit argumentației părții americane, achiziția sprijină programele de modernizare în curs de desfășurare ale armatei olandeze pentru a-și îmbunătăți securitatea națională și a contribui la apărarea regională.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate ale Statelor Unite, ajutând la îmbunătățirea securității unui aliat NATO, care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa”, se precizează în comunicatul Agenției americane pentru cooperare în domeniul securității și apărării.

Conform contractului, SUA vor trimite în Țările de Jos reprezentanți guvernamentali și ai contractorului pentru asigurarea managementului programului, pregătirea echipamentelor și reglarea sistemelor în teren.. Au fost stabilite două deplasări pe an ale echipelor americane, conform solicitării pentru sprijinul aferent.

Prima țară din Europa care a primit și instalat sistemele M142 HIMARS este România. De altfel, țara noastră este  și prima ţară din Europa de Est care a început să opereze simultan sistemele Patriot şi HIMARS.În anul 2018, România a achiziționat trei sisteme de tip HIMARS (cu un total de 54 de instalații de lansare), la un preț de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, care a inclus și livrarea a 81 de rachete de tip GMLRS M31A1 Unitary, 81 de rachete de tip GMLRS M30A1 Alternative Warhead și 54 de rachete de tip ATACMS M57 Unitary.. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel