Olanda a expulzat patru spioni ruşi. Ţinta era Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice

S.I. Catalin |
Data publicării:
sursa foto: BBC
sursa foto: BBC

Serviciile de informaţii militare olandeze au dejucat o operaţiune rusă care a vizat în aprilie Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, şi a expulzat patru agenţi ruşi, a anunţat joi ministrul apărării olandez Ank Bijleveld.

Mai exact, autorităţile olandeze au dejucat o tentativă de piratare informatică a OIAC, a precizat ministrul citat.

Într-o conferinţă de presă la Haga, Ank Bijleveld a chemat Rusia să pună capăt activităţilor sale cibernetice destinate să 'submineze' democraţiile occidentale, citat de Reuters şi dpa.

Potrivit Agenţiei de informaţii militare olandeză, patru ruşi au sosit la 10 aprilie în Olanda şi au fost prinşi cu echipament de spionaj la un hotel situat lângă sediul OIAC.

La acea vreme, OIAC avea în lucru verificarea substanţei utilizate în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). În acelaşi timp, experţii organizaţiei încercau să stabilească ce fel de substanţă fusese utilizată în atacul chimic de la Douma (Siria).

Cei patru ruşi sosiţi în Olanda au fost reţinuţi în data de 13 aprilie şi expulzaţi din ţară, a confirmat generalul olandez Onno Eichelsheim. Ei plănuiau să se deplaseze şi la laboratorul Spiez din Elveţia, utilizat de OIAC pentru a analiza eşantioane de arme chimice.

Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) este 'activ aici în Olanda (...) unde îşi au sediul numeroase organizaţii internaţionale', a menţionat generalul Eichelsheim. Agenţia de informaţii militare a Olandei a făcut publice numele celor patru spioni ruşi şi le-a publicat fotografiile.

Cei patru agenţi ruşi vizau de asemenea un atac informatic pentru a sustrage date din ancheta despre zborul MH17 al Malaysian Airlines doborât în estul Ucrainei în 2014.

Experţi internaţionali au declarat că sistemul antiaerian BUK care a fost implicat în doborârea avionului aparţinea armatei ruse.

Săptămâna aceasta, Centrul naţional de securitate cibernetică din Marea Britanie a transmis că GRU ar fi implicat în atacuri cibernetice împotriva Agenţiei Mondiale Antidoping, a reţelei de transporturi a Ucrainei şi alegerilor prezidenţiale din SUA în 2016.

SUA au inculpat 12 agenţi GRU pentru atacuri cibernetice împotriva calculatoarelor echipei de campanie a candidatei democrate Hillary Clinton şi altor entităţi într-un efort de a influenţa alegerile din 2016.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel