Olanda a „deblocat” 18 avioane F-16 pentru Ucraina. Avioanele sunt preăgtite pentru transferul către partea ucraineană

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez
Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez

În urma unei conversații telefonice cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, primul-ministru olandez, Mark Rutte, a scris, pe 22.12.2023, pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter), că Olanda a decis să pregătească 18 avioane de vânătoare de tip F-16 pentru transferul ulterior către partea ucraineană.

“L-am informat pe președintele Zelenski despre decizia Guvernului nostru.

Furnizarea de avioane de vânătoare F-16 reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor noastre privind sprijinul militar acordat Ucrainei. Pe lângă autorizația de export, trebuie însă îndeplinite o serie de alte condiții înainte de livrare, inclusiv în domeniul personalului și infrastructurii”, a precizat Rutte, citat de agenția de presă rusă Tass.

“Această decizie confirmă angajamentul Olandei de a oferi sprijinul necesar Ucrainei”, a adăugat șeful Guvernului olandez.

Potrivit acestuia, în timpul conversației cu Zelenski a fost abordată și problema recentei decizii a UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina.“Țările de Jos sunt pregătite să ajute Ucraina, deoarece continuă să lucreze la reformele necesare pentru aderare”, a spus Rutte. După cum a menționat acesta, partea olandeză intenționează să depună toate eforturile necesare pentru a se ajunge la un acord privind sprijinul financiar pentru Ucraina în cadrul reuniunii Consiliului European din februarie 2024, notează agenția rusă Tass.

Olanda, Danemarca și alte câteva state europene sunt implicate activ în prezent în pregătirea piloților ucraineni și, ulterior, intenționează să transfere avioane de vânătoare F-16 în Ucraina. Țările de Jos au la dispoziție 42 de aeronave de acest tip, care sunt înlocuite treptat cu avioane mai moderne de tip F-35. Anterior, oficialii olandezi au sugerat faptul că sunt gata să transfere până la 24 de avioane de vânătoare în Ucraina, iar restul să fie folosite pentru instruirea piloților.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel