Ofițer rus, reținut pe Aeroportul de la Chișinău. Fost mercenar în Donbas și Transnistria

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Colonelul Valeri Grotov - primul din dreapta - într-o fotografie cu Mihail Tolstykh, un lider militar prorus din estul Ucrainei cunoscut sub numele de război "Ghivi" (ucis în 2017). Se poate observa că Grotov are pe braţul stâng un ecuson milita
Colonelul Valeri Grotov - primul din dreapta - într-o fotografie cu Mihail Tolstykh, un lider militar prorus din estul Ucrainei cunoscut sub numele de război "Ghivi" (ucis în 2017). Se poate observa că Grotov are pe braţul stâng un ecuson militar cu însemnele GRU- Serviciul Militar de Informaţii al Armatei Ruse.

Poliția de Frontieră și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova au reținut un militar rus, fost participant la conflictele armate din estul Ucrainei și din Transnistria. Este vorba despre colonelul Valeri Grotov, un apropiat al separatiștilor din Donbas „Ghivi” și „Motorola”, și fost șef al gărzii de corp al fostului lider de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Daniela Mînzat, purtătorul de cuvânt al SIS, a confirmat pentru Deschide.MD reținerea lui Gratov pe Aeroportul Internațional Chișinău, interzicerea accesului în R.Moldova, dar și returnarea acestuia în Federația Rusă.

De altă parte, Raisa Novițchi, purtătorul de cuvânt al Poliției Frontieră, susține că persoana în cauză a sosit ieri ziua pe Aeroportul de la Chișinău, dar nu i s-a permis trecerea frontierei pentru că nu a întrunit toate condițiile de intrare în țară. 

„În prezent persoana încă se află pe Aeroport și așteaptă să fie returnată în țara de origine”, a specificat Novițchi.

Centrul ucrainean Myrotvorets scrie despre Valeri Grotov că acesta a fost eliberat în cadrul operațiunii de schimb de ostatici din data de 29.12.2019. Totodată, Grotov a fost eliberat din detenție pe 27 decembrie 2019 la cererea procurorului ucrainean, fiind schimbată detenția în închisoare pe răspunderea personală. Acesta a fost conducătorul „Uniunii militarilor de desant din Donbas”. Anterior a condus o uniune similară din Transnistria. Este cetățean al Rusiei, membru al mișcării „Rusia internațională”. A ost deținătorul unui pașaport ucrainean pe numele Voitenko Valeri. A fost un apropiat al teroriștilor din Donbas „Ghivi” și „Motorola”.

Jurnalistul ucrainean Andrei Tsaplienko a descris modul în care a fost capturat Grotov în anul 2017 de către SBU.

„În buzunarul acestuia a fost găsit pașaport pe numele lui Valeri Voitenko. Un pensionar discret, un veteran modest al muncii, cu pașaport ucrainean”, scrie Tsaplienko. Potrivit acestuia, Grotov a fost comandantul păzii de corp așa-zisuluii președinte al Transnistriei. În 2017, instructor al militarilor din Donbas, un apropiat al lui „Ghivi” și al lui „Motorola”. Grotov a fost reținut în 2017 la trecerea frontierei din Ucraina în regiunea transnistreană. Grotov avea numele de apel „Sanîci”.

„Serviciul ucrainean de contraspionaj a primit informații despre intenția FSB a Federației Ruse de a-și numi propria persoană în funcția de „ministru al securității statului din Transnistria”. Condiția principală este că trebuie să fie un soldat de carieră cu experiență în operațiuni de luptă în Donbass, e partea militanților pro-ruși.  O astfel de persoană a fost găsită destul de repede: Gratov Valeri. Un parașutist care a luptat în Transnistria, iar apoi l-a păzit pe șeful Transnistriei Igor Smirnov timp de șapte ani la rând. Odată cu sfârșitul „erei lui Smirnov”, garda sa principală, Gtorov, s-a mutat la Moscova”, scrie Tsaplienko.

Chiril Moțpan, deputat in Republica Moldova, spune că ieri a sosit la Chișinău, de la Moscova, colonelul rus Valerii Gratov – fost șef al serviciului de pază al liderului separatist Igor Smirnov, participant la luptele de pe Nistru, pentru care a fost decorat cu medalia „pentru fapte vitejești” și „apărător al transnistriei”.

A participat și la luptele din Abhazia (1993), Osetia de Sud (2008), regiunile Donbas și Luhansk (2014-2017) – de fiecare dată de partea separatiștilor pro-ruși. În iulie 2017, a fost capturat, în Ucraina, de forțele SBU și s-a aflat în detenție timp de trei ani, fiind acuzat de terorism.

Recent eliberat, a pornit în Moldova - desigur, cu o misiune concretă. Avea în bagaj mai multe medalii și brevete militare necompletate, care urmau să fie oferite unor persoane din regiunea transnistreană. În mod clar, Tiraspolul își activizează propaganda – și și-a invitat un „apărător” pentru o acțiune militară simbolică, mai precizează Deschide.md.

Autoritățile de la Chișinău au reacționat adecvat de această dată – l-au reținut, au decis să nu-i permită accesul pe teritoriul Republicii Moldova, și urmează să-l trimită astăzi înapoi în Federația Rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel