Oficialul NATO își retrage propunerea ca Ucraina să renunțe la teritoriul său în schimbul aderării la Alianța Nord-Atlantică

Stoltenberg și Zelenski, la Vilnius / Foto: nato.int
Stoltenberg și Zelenski, la Vilnius / Foto: nato.int

Șeful de cabinet al lui Jens Stoltenberg a revenit asupra declarației de acum câteva zile.

Înaltul oficial NATO, Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a cerut scuze și și-a clarificat comentariile, la o zi după ce a declarat public că Ucraina ar putea ceda teritoriu Rusiei în schimbul aderării la NATO și al încheierii războiului, relatează The Guardian, care citează publicația norvegiană VG.

El a recunoscut că nu ar fi trebuit să abordeze situația atât de simplist, după ce comentariile sale inițiale au stârnit o reacție furioasă din partea Kievului.

La un eveniment din Norvegia, marți, Jenssen a spus că, deși orice acord de pace încheiat ar trebui să fie acceptabil pentru Ucraina, membrii Alianței au discutat despre cum ar putea fi pus capăt războiului de 18 luni.

„Cred că soluția ar putea fi ca Ucraina să renunțe la teritoriu și să obțină în schimb aderarea la NATO”, a spus Jenssen, menționând că discuțiile despre statutul postbelic al Ucrainei continuă în cercurile diplomatice.

O zi mai târziu, a acordat un interviu aceluiași ziar VG, care a relatat despre comentariile sale originale. "Declarația mea despre asta a făcut parte dintr-o discuție mai largă despre posibile scenarii viitoare în Ucraina și nu ar fi trebuit să o spun așa. A fost o greșeală", a spus Jenssen.

Totuși, oficialul NATO nu a exclus ca, până la urmă, să existe o înțelegere de compromis privind aderarea Ucrainei la NATO. Dacă există discuții de pace serioase, atunci situația militară de la acea vreme, inclusiv cine controlează ce teritoriu, „va avea în mod necesar o influență decisivă”, a spus el.

„Tocmai din acest motiv, este crucial să sprijinim ucrainenii cu ceea ce au nevoie”, a spus oficialul, care a subliniat că membrii NATO sprijină în continuare Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel