Oficiali din Franța vorbesc despre posibile sancțiuni economice împotriva Turciei

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Clement Beaune, Ministrul pentru Afaceri Europene al Franței
Clement Beaune, Ministrul pentru Afaceri Europene al Franței

Franţa evocă sancţiuni economice împotriva Turciei pentru „islamismul său agresiv”: „Nici o ţară europeană nu-şi mai face iluzii cu privire la ceea ce reprezintă Erdogan şi regimul său”, a spus un secretar de stat din Franța.

Oficiali din Franţa au vorbit despre posibile sancţiuni economice din partea UE împotriva Turciei.Secretarul de stat pentru Afaceri Europene evocă „islamismul agresiv al Turciei” la porţile Europei. Tensiunile şi disputele s-au înmulţit între UE şi Turcia, în special din cauza situaţiei din estul Mediterane.

„Sancţiunile în anumite sectoare economice sunt o posibilitate”, a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, în programul „Le Grand Rendez-vous”, potrivit Le Figaro.

„Toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv sancţiunile individuale”, a adăugat el, amintind de măsurile luate deja împotriva unor oficiali turci pentru forajele de gaz contestate în Mediterana. „Menţionaţi Uniunea Vamală, nu cred că aceasta este opţiunea cea mai eficientă", a subliniat el, cu referire la informaţiile din presă privind o posibilă abolire a uniunii vamale între UE şi Turcia.

 

Sancțiuni amânate


După o serie de dispute, Uniunea Europeană a condamnat provocările „total inacceptabile” venite de la Ankara la sfârşitul lunii octombrie, dar a amânat orice decizie privind posibile sancţiuni la summitul din decembrie. „Am dat o şansă Turciei la ultimul summit european, pentru că a dat mici semnale de calmare (...) Acum a ales din nou calea provocării sistematice şi a agresivităţii. Cu siguranţă vom merge mai departe,” a spus Clément.

Tensiunile şi disputele s-au înmulţit între UE şi Turcia, în special din cauza situaţiei din estul Mediteranei, după descoperirea unor vaste câmpuri de gaz. În ultimul timp, Turcia a acordat un sprijin major Azerbaidjanului împotriva Armeniei în conflictul din Nagorno Karabakh, transmite Mediafax.

Turcia a cerut şi boicotarea produselor franceze după sprijinul exprimat de preşedintele Emmanuel Macron pentru dreptul de a nu renunţa la caricaturile cu profetul Mahomed în numele libertăţii de exprimare, după decapitarea din 16 octombrie de către un islamist a unui profesor de istorie, care arătase elevilor săi caricaturi ale profetului.

„Timp de 10 sau 15 ani, am crezut că Turcia este o democraţie creştină estică simpatică, care se va moderniza treptat,” a declarat Clément Beaune. „Nu e asta. Este un islamism cultural, geopolitic agresiv în toate domeniile. Am văzut-o din nou în Nagorno Karabakh în ultimele zile şi, prin urmare, nu trebuie să fim naivi,” a insistat el. „Nu, Franţa nu este singură în faţa Turciei (...) Astăzi, nicio ţară europeană nu-şi mai face iluzii cu privire la ceea ce reprezintă Erdogan şi regimul său", a asigurat el.

Citește și: Expert turc: Turcia a căzut, în mod neașteptat, sub dependența de Rusia în Karabakh

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel