Expert turc: Turcia a căzut, în mod neașteptat, sub dependența de Rusia în Karabakh

Ionel Copcea |
Data publicării:

Luând decizia de a introduce forțe de menținere a păcii pe teritoriul Nagorno-Karabah, Rusia își consolidează atât de ferm influența în regiunea Caucazului de Sud, încât Turcia devine, în mod neașteptat, dependentă de Moscova. Această opinie a fost exprimată de Soner Cagaptay, șeful Programului de studii turcești de la Institutul pentru Politica Orientului Apropiat din Washington.

Cagaptay este de părere că Vladimir Putin, care aduce trupele de menținere a păcii în Nagorno-Karabah, “împușcă mai mulți iepuri dintr-un foc”. O astfel de mișcare a președintelui rus îndepărtează în continuare Turcia de Statele Unite, readuce Armenia într-un regim de dependență totală de Rusia și extinde prezența militară directă a Federației Ruse în regiune.

“Turcia devine mai dependentă de Moscova și este forțată să se bazeze mai mult pe Rusia”, a spus expertul turc, plângându-se de situația economică nefavorabilă din Turcia. În opinia sa, Acest lucru complică și mai mult capacitatea Ankarei de a gestiona situația.

Arterele de transport din regiunea Karabah, pe care Rusia a decis acum să le deblocheze, vor fi controlate de Moscova, devenind încă un punct probabil al presiunii Rusie asupra Ankarei, dacă situația din Siria nu se va conforma scenariului Kremlinului.

Pentru a-și consolida influența și a asigura echilibrul puterilor, Rusia sprijină Azerbaidjanul, dar în același timp joacă pe degete Armenia, a cărei revenire „la imperiu” a fost deja realizată, în pofida faptului că Nikol Pashinyan este liderul cel mai puțin pro-rus din Erevan.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel