Oficial polonez: Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina nu face obiectul niciunei "discuţii oficiale"

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.

Ministrul adjunct al Apărării de la Varşovia, Wojciech Skurkiewicz, a declarat marţi că eventualul transfer de avioane de luptă F-16 ale forţelor aeriene poloneze către Ucraina nu face obiectul niciunei "discuţii oficiale". Declaraţiile oficialului au venit la scurt timp după ce Statele Unite au anunţat că nu sunt dispuse să sprijine Ucraina cu avioane de luptă F-16.

"Pentru moment, nu există nicio discuţie oficială despre transferul (avioanelor) F-16 (poloneze către Ucraina). Subiectul nu există", a declarat Wojciech Skurkiewicz pentru AFP.

Polonia dispune de 48 de avioane de luptă F-16 de producţie americană.

Declaraţiile oficialului polonez survin după cele făcute de premierul Mateusz Morawiecki, care a subliniat luni că "ne coordonăm cu partenerii din NATO toate demersurile ce urmăresc întărirea forţelor de apărare ale Ucrainei".

"La fel ca acum câteva luni, în cazul MiG (avioane de vânătoare de concepţie sovietică - n.r.), orice nouă forţă aeriană va fi creată şi eventual transferată în acord cu ţările din NATO. Acţionăm în deplină coordonare", a spus Mateusz Morawieck, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Oferirea de avioane de luptă Ucrainei, o poveste fără sfârşit | Un zvon că mai multe avioane MiG-29 au fost transferate pe bugăţi, dezminţit repede de Varşovia

Luni, preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat refuzul categoric faţă de ideea de a trimite Ucrainei aceste avioane de luptă americane de tip F-16.

"Nu", a spus liderul SUA când un jurnalist l-a întrebat la Casa Albă despre posibilitatea de a furniza aceste aparate de zbor cerute de Ucraina.

De partea blocului european, Berlinul a respins categoric ideea de a trimite avioane de luptă, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat, prudent că, "de principiu", "nimic nu este exclus", dând asigurări în acelaşi timp că ucrainenii nu i-au transmis nicio solicitare în acest sens până acum.

Preşedintele francez a discutat de asemenea cu premierul olandez Mark Rutte, care a emis deja ideea de trimite Ucrainei avioane F-16, subliniind că nu există niciun "tabu" pe acest subiect, dar că o astfel de decizie ar fi "un pas important".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel