Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială

S.I. Catalin |
Data publicării:
Exerciții militare ale Armatei chineze
Exerciții militare ale Armatei chineze

China își consolidează forțele armate, inclusiv arsenalul de arme nucleare, într-un ritm nemaiîntâlnit după cel de-al Doilea Război Mondial și va fi pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027, potrivit amiralului John Aquilino, comandantul Comandamentului Marinei americane din Pacificul Indian. De asemenea, China este în prezent singura țară care are atât capacitatea, cât și intenția de a "răsturna" actuala ordine mondială și, prin urmare, rămâne principala amenințare pentru Statele Unite în lume.

În același timp, apropierea dintre Beijing și Moscova este un factor semnificativ care face ca actualul mediu internațional să fie "cel mai periculos pe care l-am văzut în cei 40 de ani de când sunt în uniformă", a declarat Aquilino în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, miercuri, 20 martie.

,,Toate indiciile arată că Armata Populară de Eliberare [a Chinei] respectă directiva președintelui Xi Jinping de a fi pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027", a precizat Aquilino în declarația sa în fața Comisiei pentru servicii armate.

,,În plus, acțiunile APL (Armata de Eliberare a Poporului) indică capacitatea sa de a respecta calendarul lui Xi Jinping pentru unificarea prin forță a Taiwanului cu China continentală, în cazul în care va primi această directivă", a adăugat comandantul Comandamentului indian din Pacific, care se va retrage în curând din activitate.

În pofida încetinirii economice a Chinei, bugetul oficial de apărare al acestei țări a crescut cu 16% în ultimii ani, ajungând la peste 223 de miliarde de dolari, a precizat Aquilino. În cei trei ani de când a preluat comanda, APL a adăugat peste 400 de avioane de luptă, precum și peste 20 de nave de război mari.

În plus, armata chineză și-a dublat stocul de rachete balistice și de croazieră începând din 2020.

 

China ar dori să anexeze Taiwanul pe cale pașnică

 

Deși armata chineză exersează diverse scenarii legate de operațiuni împotriva Taiwanului, cum ar fi simularea unei încercuiri cu blocade maritime și aeriene, Aquilino consideră că Beijingul ar dori să anexeze Taiwanul pe cale pașnică.

,,China ar dori cu siguranță să anexeze Taiwanul fără război", a declarat el. ,,Acest lucru este evident în campania lor coercitivă din ce în ce mai agresivă împotriva Taiwanului, în desfășurarea din ce în ce mai mare de nave în apropierea [insulei], în traversarea liniei mediane de către mijloacele lor aeriene. Ei întreprind toate acțiunile pentru a încerca să-i forțeze pe taiwanezi să se predea", a spus Aquilino.

Acest punct de vedere coincide cu rapoartele serviciilor de informații americane potrivit cărora China nu dorește un conflict militar, în ciuda intențiilor sale de a prelua controlul asupra insulei autonome, notează Bloomberg.

Între timp, dintre cei trei rivali principali ai SUA din regiune - China, Rusia și Coreea de Nord - Aquilino a concluzionat că "Republica Populară Chineză este singura țară care are abilitatea, capacitatea și intenția de a răsturna ordinea internațională".

După cum ne amintește Business Insider, oficialii militari și din domeniul apărării din SUA împărtășesc opiniile lui Aquilino și sunt în general îngrijorați de intențiile lui Xi Jinping de a transforma armata chineză într-o "forță de clasă mondială" până în 2027, ceea ce ar putea pune bazele pentru ca China să înlocuiască SUA ca putere dominantă în regiunea Indo-Pacific și, ulterior, în întreaga lume.

În același timp, oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că, pe măsură ce China și Rusia dezvoltă relații din ce în ce mai puternice, vor colabora pentru a submina unitatea Occidentului și, în cele din urmă, pentru a schimba echilibrul de putere pe scena mondială.

În alocuțiunea sa din timpul audierii de miercuri, Aquilino a remarcat că "cooperarea acestor două țări autoritare ne plasează într-un mediu de securitate diferit".

"Cred că este un mod de a face față alianțelor si parteneriatelor solide pe care Statele Unite le au cu aliații și partenerii noștri din regiune", a spus el. "Este modul lor de a le contracara".

Având în vedere indiciile privind creșterea cooperării cu Coreea de Nord și Iranul, care aprovizionează Rusia cu arme pentru războiul din Ucraina, "acest lucru ar trebui să fie o preocupare pentru întreaga lume", a adăugat Aquilino.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel