Ocupantul rus a lovit 5 avioane Su-24 ucrainene și ar fi distrus un depozit cu rachete Storm Shadow, după o greșeală de amatori a ucrainenilor și britanicilor

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane ucrainene Su-24 lovite de ocupantul rus
Avioane ucrainene Su-24 lovite de ocupantul rus

În timpul atacurilor executate pe 29.05.2023 asupra unor obiective militare de pe teritoriul ucrainean, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au lovit aerodromul Starokonstantinov din Regiunea Khmelnitsky.

Distrugerea unor obiective amplasate în interiorul aerodromului a fost confirmată și de conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei, care a indicat anumite daune aduse aviației, fără a preciza însă despre ce este vorba.

În același timp, jurnalistul american Stephen Brian a furnizat mai multe date despre pierderile suferite de partea ucraineană, în cadrul unui articol scris pentru Asia Times și preluat de presa rusă. Potrivit acestuia, prin atacul asupra aerodromului Starokonstantinov rușii au reușit să dezactiveze cinci aeronave de tip Su-24 aparținând Brigăzii 7.

Aviație Tactică a Forțelor Aeriene ucrainene și un depozit cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow.

După cum a informat jurnalistul american, deocamdată, nu se știe dacă unitatea bazată pe aerodromul din Regiunea Khmelnitsky a fost singura echipată cu rachete britanice cu rază lungă de acțiune. În orice caz, pe 29 mai, Forțele Aeriene ale Ucrainei au suferit pierderi semnificative.

 

O carte poștală și o greșeală de amatori ar fi dus la distrugerea depozitului cu rachete britanice Storm Shadow și lovirea unor Su-24 ucrainene

 

Stephen Brian îi consideră responsabili pentru acest incident pe miniștrii apărării din Ucraina și Marea Britanie, Alexei Reznikov și Ben Wallace. Acesta din urmă a postat pe Internet o carte poștală în care era înfățișat un avion Su-24 ucrainean înarmat cu o rachetă Storm Shadow, preluată și de omologul său din Ucraina. Acest lucru nu ar fi însemnat nimic, dacă în imagine nu ar fi apărut și emblema Brigăzii 7 Aviație Tactică. Ca urmare, stabilirea locației sale a fost doar o problemă de timp pentru serviciile speciale rusești.

2. Carte poșt... (carte-postala_54146300.png)

Carte poștală în care e înfățișat un avion Su-24 ucrainean înarmat cu o rachetă Storm Shadow, cu emblema Brigăzii 7 Aviație Tactică. Foto: Twitter

Postarea promovată de miniștrii apărării din Marea Britanie și Ucraina a fost evidențiată și în presa și blogosfera rusă. Potrivit aprecierilor rusești, dacă Reznikov nu ar fi fost ministrul apărării, ci un blogger obișnuit, “atunci ofițerii SBU s-ar fi grăbit deja către acesta”. 

Comentariul autorului: Autoritățile locale din Regiunea Khmelnitsky au confirmat faptul că, în urma atacului rusesc din noaptea de 29 mai au fost avariate cel puțin cinci avioane Su-24, precum și pista aerodromului Starokonstantinov.

De asemenea, pe Internet au apărut o serie de fotografii, care confirmă loviturile rusești. Acestea au fost publicate în perechi, arătând situația dinainte și după atacurile cu rachete. În imagini se poate observa avarierea mai multor aeronave, precum și distrugerea unor clădiri în care, cel mai probabil se aflau rachete de croazieră britanice Storm Shadow.

Pe aerodromul Starokonstantinov se află dislocată Brigada 7 Aviație Tactică a Forțelor Aeriene ale Ucrainei, care și-a modernizat aeronavele Su-24MR aflate la dispoziție. Aceste avioane au fost folosite pentru a lansa rachete britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune.

În noaptea de 29 mai, a avut loc un atac masiv asupra unităților militare de pe întreg teritoriul Ucrainei. În atac au fost implicate cel puțin 54 de UAV-uri Geran-2, precum și rachete de croazieră cu bazare aeriană și maritimă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel