O nouă mutare în jocul de șah de la Marea Neagră. Turcia și Ucraina au semnat un Memorandum de Cooperare în domeniul apărării

Gheorghe Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 26 august, la Ankara, ministrul Industriilor Strategice ale Ucrainei, Oleg Urusky și președintele Secretariatului Industriilor de Apărare ale Turciei, Ismail Demir, au semnat un Memorandum de Cooperare în domeniul apărării.

Din delegația ucraineană, aflată în vizită în Turcia, fac parte reprezentanți ai Ministerului Industriilor Strategice, Ministerului Apărării, Ukroboronprom (industria de apărare), Ukrspetsexport (partea din Ukroboronprom responsabilă cu exporturile) și ai industriei aerospațiale.

În programul vizitei (26 – 29 august) sunt incluse întâlniri cu înalți oficiali turci la Ankara și Istanbul, precum și vizite la facilități de producție de tehnică militară aparținând companiilor TAI Aerospace, Roketsan, Aselsan, Baykar Makina și altora.

În prima zi a vizitei, pe lângă semnarea Memorandumului de Cooperare, s-a discutat despre modalități de colaborare pe viitor în domeniul.

Colaborarea între cele două țări în domeniul militar s-a intensificat în acest an, iar semnarea Memorandumului a fost prefațată de mai multe contacte între părți. Astfel pe 23 ianuarie, la Kiev, a avut loc o ședință (cea de-a șaptea) a comisiei turco-ucrainene privind cooperarea la nivelul industriilor de apărare. Pe 25 mai, în cadrul unei videoconferințe, conducerile Ukroboronprom și Industriilor de Apărare turce au discutat despre inițierea a aproximativ 60 de proiecte privind  colaborarea tehnico-militară, inclusiv producție comună pe teritoriul ambelor state și crearea de companii mixte. Pe 10 iulie, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a făcut o vizită în Ucraina, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul apărării, Andriy Taran, prilej cu care s-a discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre și Mării Azov și despre Acordul interguvernamental turco-ucrainean privind cooperarea financiar-militară. Mai târziu, în perioada 16 – 17 iulie o delegație a Ukroboronprom a făcut o vizită în Turcia, în care au fost abordate aspecte privind formarea consiliilor directoare ale companiilor mixte.

La finalul lunii iulie, adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Oleksandr Mironiuk, a avut discuții în Turcia cu omologul său Muhsin Dere și cu vicepreședintele Secretariatului Industriilor de Apărare turce, Serdar Demirel. Printre subiectele abordate de cele două părți, au fost dezvoltarea cooperării privind UAV "Bayraktar", importul stațiilor de comunicații radio produse de Aselsan și posibilitatea participării militarilor turci la exercițiul strategic "Efort întrunit - 2020" din septembrie, al Forțelor Armate ucrainene, ocazie cu care să se verifice în activități comune echipamentele militare de comunicații turcești.

Comentariul autorului: Cooperarea dintre Turcia și Ucraina în domeniul militar se află în prezent la cel mai înalt nivel din istoria celor două țări, iar trendul este ascendent.

Pentru Rusia, acest parteneriat militar-economic peste Marea Neagră între Kiev și Ankara ar putea fi destul de îngrijorător, deoarece dacă se materializează prin implementarea celor peste 60 de proiecte turco-ucrainene, are potențialul să egaleze puterea militară a Rusiei în regiune. Industriile de apărare din Ucraina și Turcia sunt foarte diversificate, iar la ora actuală pot produce tehnică militară de generația a patra. O colaborare extinsă între cele două părți va deschide posibilitatea de evoluție către producția de armamente mai precise pentru majoritatea genurilor de armă, cu excepția aviației de luptă.

Dacă politica externă a Ucrainei de atragere a Turciei într-un parteneriat militar-economic avansat poate fi ușor explicată prin nevoia de aliați în confruntarea cu Rusia, în schimb Turcia face în prezent un joc multivectorial, bazându-se pe forța militară proprie, poziția sa geostrategică, apartenența la NATO și starea bună a relațiilor cu Rusia.

Profitând de aceste atuuri, Ankara și-a aprofundat implicarea în problemele regionale și chiar și-a extins-o prin angajarea în Libia. Caracteristica principală este poziționarea în aproape toate zonele împotriva actorilor principali, în Siria a fost de multe ori pe poziții opuse față de Rusia, în Libia este contra statelor occidentale, iar acum, în Marea Neagră, împotriva Rusiei. Moscova nu poate face foarte multe deoarece Ankara este clientul său cu sistemele de rachete S-400 și în plus folosește din plin spațiul aerian turc pentru misiuni în Siria.

De altfel, un al doilea contract ruso-turc pentru un nou lot de sisteme S-400 este ca și încheiat. Cu mare atenție și protejându-și interesele naționale, se poate spune că Turcia a cumpărat bunăvoința Rusiei. Jocul de șah al Turciei în regiune devine din ce în ce mai bun și amenință să ia fața Rusiei. Posibilitatea ca Turcia să își crească independența energetică prin valorificarea noului zăcământ descoperit în Marea Neagră, nu face decât să îi întărească poziția de lider regional.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel