O invazie care nu a fost | Armata Israeliană a indus în eroare presa pentru a atrage teroriştii Hamas într-o capcană

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Merkava al Israelului, sursă foto: Wallpaper via. Israel Today
Tanc Merkava al Israelului, sursă foto: Wallpaper via. Israel Today

În timpul atacurilor cu rachete pe care gruparea teroristă Hamas le desfăşura împotriva statului Israel, în noaptea de joi spre vineri, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului a precizat că armata urmează să intre pe teritoriul Fâşiei Gaza, în provincia Strip, pentru a răspunde atacurilor. Dar, după cum precizează mai multe publicaţii mass-media israeliene, IDF ar fi dus în eroare intenţionat presa pentru ca mesajul ’’invaziei’’ să ajungă la urechile teroriştilor, iar aceştia să se refugieze în tunelurile şi adăposturile care urmau să fie vizate de atacurile Forţelor Aeriene Israeliene (IAF).

Cotidianul israelian The Times of Israel precizează că unele voci au arătat cu degetul către IDF, acuzând că a indus în eroare în mod deliberat presa străină că trupele israeliene au intrat în Fâșia Gaza, în noaptea de joi spre vineri. Adevăratul scop al IDF fiind acela ca mesajul să ajungă şi la urechile grupării teroriste Hamas, să-i ducă în eroare pe membrii grupării pentru a se ascunde în tunelurile şi adăposturile lor ’’secrete’’ care urmau să fie vizate de bombardamentele Forţelor Aeriene Israeliene. 

Cu alte cuvinte, IDF a vrut ca teroriştii Hamas să fie toţi la ’’casele lor’’ când Forţelor Aeriene Israeliene încep bombardamentul asupra infrastructurii lor militare – zecile de kilometrii de tuneluri unde aceştia se ascund şi unde îşi depozitează mare parte din arsenalul de rachete.

Forţele Aeriene Israeliene (IAF) au precizat într-un comunicat de presă că aproximativ 160 de avioane de luptă, de la 12 escadrile, au lovit peste 150 de ținte subterane - tuneluri şi depozite de muniţii - ale teroriştilor Hamas, în nordul Fâșiei Gaza.

În paralel cu bombardamentele Forţele Aeriene Israeliene, Forțele Terestre au desfăşurat artileria și infanteria mecanizată de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza de unde au început să tragă sute de proiectile – din obuziere şi tancuri – împotriva poziţiilor teroriştilor Hamas.

În timpul ofensivei militare, al cărei scop a fost de a deteriora reţeaua de tunelurile subterane – care pentru teroriştii Hamas este de importanta strategică – mulți kilometri care alcătuiesc acesta reţea au fost distruşi

Joi la miezul nopții, armata israeliană a început un amplu bombardament asupra  asupra rețelei de tuneluri din nordul Fâșiei Gaza și a anunțat operațiunea printr-o declarație formulată ambiguu, spunând că: „Trupele aeriene și terestre ale IDF atacă în prezent în Fâșia Gaza”.

La fel, tot în cursul zilei de joi, Armata Israeliană spusese că elaborează planuri pentru o potențială invazie terestră în  Fâșiei Gaza – ceea ce pentru mulţi a fost văzut  că o escaladare majoră a conflictului dintre Israel și Hamas - reporterii locali și internaționali au contactat oficialii militari israelieni pentru a clarifica dacă Forţele Terestre Israeliene se aflau în enclava palestiniană sau dacă țintele pe care le atacau erau situate în Gaza, în timp ce soldații, tancurile și sistemele de artilerie se aflau încă pe teritoriul israelian.

Majoritatea jurnaliștilor israelieni au primit asigurări de la oficialii militari ai IDF că nu a fost lansată nicio invazie terestră în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, mai multor reporteri ai unor publicaţii mass-media străine li s-a spus în mod explicit că trupele IDF au intrat într-adevăr pe teritoriul palestinian.

Informaţia s-a răspândit foarte repede în presa internaţională, iar publicaţii ca New York Times, Washington Post și AFP au titrat, citând declaraţii ale purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, că Armata Israeliană a început o ofensivă militară terestră în Gaza.

Câteva ore mai târziu, Armata Israeliană a declarat că nu a avut loc nicio ofensivă sau pătrundere militară în Gaza, în ciuda numeroșilor jurnaliști israelieni și internaționali care au solicitat în mod repetat clarificări cu privire la acest subiect.

Mai târziu, vineri dimineață, purtătorul de cuvânt al IDF, Hidai Zilberman, a declarat corespondenților militari israelieni în mod explicit că niciun soldat, tanc nu a intrat în Gaza în timpul bombardamentului, ci au fost poziționați pe teritoriul israelian, chiar la frontieră.

Aceasta situaţie ambiguă a adus la speculații că acest ’’comunicat fals’’ a fost gândit intenţionat pentru a Hamas că o ofensivă militară terestră a Armatei Israeliene are loc în nordul Fâșiei Gaza, determinând gruparea teroristă să trimită o parte din trupele sale să se confrunte cu trupele israeliene, fără ca să ştie că acestea nu au trecut graniţa, ci au rămas pe teritoriul Israelului de unde urmau să întreprinde un amplu atac. În timp ce o parte dintre membrii grupării teroriste Hamas erau trimis la luptă, restul erau trimis se se adăpostească în rețeaua de tuneluri fără să ştie că ,,metroul’’ – aşa cum numeşte IDF rețeaua de tuneluri a Hamas – urma să fie bombardat de Forțele Aeriene Israeliene.

IDF a negat oficial că a indus în eroare, în mod intenționat, presa străină pentru a răspândi dezinformarea cu privire la o invazie terestră inexistentă, spunând că incidentul a fost rezultatul unei comunicări interne greșite. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel