O fregată rusească din Marea Neagră a lovit cu rachete de croazieră Kalibr un depozit ucrainean din Regiunea Lvov

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a prezentat, pe 15.06.2022, un scurt material video privind lansarea a patru rachete de croazieră de tip Kalibr de la bordul unei fregate a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) asupra unor obiective de infrastructură terestră aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei. 

,,În timpul îndeplinirii de misiuni în cadrul operației militare speciale, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat o nouă lovitură cu arme de înaltă precizie cu bazare navală asupra infrastructurii militare a armatei ucrainene”, se arată în comentariul reprezentanților ministerului, care a fost preluat de agenția de presă Tass.

În materialul prezentat de Ministerul rus al Apărării se observă cum echipajul unei fregate a FRMN a executat lansarea în salvă a patru rachete de croazieră de tip Kalibr din acvatoriul Mării Negre.

Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a anunțat că Forțele Armate ale Federației Ruse au distrus cu rachete de mare precizie cu rază lungă de acțiune de tip Kalibr un depozit de armament și muniții al armatei ucrainene din localitatea Zolochev din Regiunea Lvov. Potrivit precizărilor acestuia, în depozit se aflau arme predate Ucrainei de statele membre NATO, inclusiv tunuri M777, cu calibrul de 155 de milimetri.

Comentariul autorului: În prezent, în Marea Neagră se află două fregate rusești Proiect 11356R aparținând FRMN, respectiv Amiral Makarov și Amiral Essen. Cea de-a treia fregată de acest tip din dotarea flotei, Amiral Grigorovici, îndeplinește misiuni în cadrul escadrei ruse din Marea Mediterană.

Este de remarcat faptul că, în timpul conflictului cu Ucraina, rachetele de croazieră rusești de tip Kalibr întrebuințate pentru distrugerea unor ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei au fost lansate aproape exclusiv din apele Mării Negre. O singură lansare s-a produs din Marea Caspică, de la bordul unor nave mici purtătoare de rachete ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC).

Partea rusă a folosit pentru lansarea rachetelor de croazieră Kalibr din Marea Neagră, în special, cele două fregate și submarinele Proiect 636.3 aflate în regiune (patru unități). De asemenea, episodic, au fost întrebuințate în acest scop și nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631.

Deocamdată, nu se știe dacă navele de patrulare Proiect 22160, contestate în ultima vreme pentru ineficiența lor, au efectuat lansări de rachete Kalibr. Probabil că nu.

În total, în cele peste trei luni ale conflictului din Ucraina, partea rusă a lansat asupra teritoriului ucrainean câteva sute de rachete de croazieră de tip Kalibr, probabil puțin peste 1.000 de unități. Potrivit estimărilor experților militari ruși, Forțele Navale ale Federației Ruse ar dispune de aproximativ 10.000 de rachete de acest tip. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel