O frază controversată a ambasadorului rus Kuzmin. „Dacă România rămâne în NATO până în acel moment”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Kremlin
Sursă foto: Kremlin

Ambasadorul Federației Ruse Valery Kuzmin își continuă seria de declarații controversate în ceea ce privește relațiile dintre țara noastră și Rusia.

Săptămâna trecută ambasadorul rus a susținut o lungă conferință de presă de aproximativ două ore și jumătate, cu ocazia Zilei Naționale a Federației Ruse, sărbătorită pe data de 12 iunie.

Conferința a avut loc joi, 10 iunie, iar ambasadorul Federației Ruse a fost întrebat cum ar trata țara sa România, în cazul unui conflict între NATO și Federația Rusă.

Răspunsul într-un asemenea scenariu ipotetic e cât se poate de simplu și normal, întrebarea având mai mult un rol de „picanterie” în media, ambasadorul rus fiind cunoscut ca fiind un diplomat ce apelează des la asemenea „picanterii”.

Iar în răspunsul său, Kuzmin nu a mai făcut apel la diplomație și a transmis că România ar fi tratată ca orice membru NATO într-un asemenea scenariu. Interesant e că Valery Kuzmin a continuat cu următoarea frază: „Dacă România rămâne în NATO până în acel moment”.

„Vom trata România ca pe un membru al NATO. Cred că este destul de clar. Dacă România rămâne în NATO până la acel moment” - declarația completă a ambasadorului Valery Kuzmin.

Fraza e menită să alimenteze narativul propagandistic cu privire la riscul - fals de altfel - la care România e supusă ca membru al Alianței. În fond, adevărul e exact în partea opusă: apartenența țării noastre la cea mai puternică alianță din istoria omenirii și parteneriatul strategic cu SUA ne oferă o garanție de securitate atât de solidă de care România nu s-a bucurat niciodată în istoria ei.

La fel de interesant precum declarația și fraza folosită de ambasadorul Valery Kuzmin e că răspunsul la întrebare a fost chiar promovat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România. Niciun alt subiect din conferința de 2 ore și jumătate a ambasadorului rus nu a fost publicat pe pagina de Facebook. Cu excepția acestui răspuns, desigur.

În postarea Ambasadei Rusiei mesajul e transmis atât în limba română, cât și în limba rusă, în postare fiind etichetat și Ministerul de Externe al Federației Ruse.

Printre alte subiecte pe care ambasadorul Valery Kuzmin le-a abordat și au născut controverse au fost exercițiile NATO din Marea Neagră pe care rușii le consideră „provocări”, faptul că Statele Unite ale Americii nu au invitat niciodată partea rusă la baza militară de la Deveselu, sau „supărarea” Rusiei că avioanele militare ale alianței le interceptează aeronavele deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional. Fără să menționeze desigur că acestea se îndreaptă spre granița Alianței și testează în permanență reacția NATO.

Notă: Articolul reprezintă o opinie a autorului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel