O expertă acuză SUA că a acționat 'ilegal' în operațiunea în care o dronă MQ-9 Reaper l-a asasinat pe generalul iranian Soleimani

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

Uciderea lui Qassem Soleimani într-un atac cu dronă american la Bagdad în ianuarie a fost arbitrară şi ilegală, dat fiind că Washingtonul nu a demonstrat că generalul iranian reprezenta un pericol imediat, consideră experta ONU în drepturile omului Agnes Callamard, raportor special privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, într-un raport trimis marţi presei de către ONU, informează AFP, citat de Agerpres.

Concluzia raportului este că, în 'absenţa unei ameninţări iminente ce ar fi pus în pericol viaţa, modul de a acţiona al Statelor Unite era ilegal' şi contravine Cartei Naţiunilor Unite.

Experta, care este mandatată de Consiliul Drepturilor Omului al ONU, dar nu vorbeşte în numele Naţiunilor Unite, îşi va prezenta raportul joi în faţa Consiliului, din care SUA s-au retras în 2018.

Documentul se referă mai general la utilizarea dronelor în asasinatele ţintite, dar aproape jumătate din raport priveşte asasinarea lui Soleimani care a fost asasinat într-o operațiune în care SUA au folosit o dronă dronă MQ-9 Reaper.

La 3 ianuarie, SUA l-au ucis într-un atac cu dronă la Bagdad pe Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi arhitectul strategiei de influenţă regională a Teheranului. În acelaşi atac a fost ucis şi locotenentul lui Soleimani, irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, liderul paramilitarilor pro-Iran din ţara sa.

 

Experta acuză SUA de „asasinat arbitrar” 



'În lumina probelor furnizate până în prezent de Statele Unite, luarea la ţintă a generalului Soleimani şi moartea celor care îl însoţeau constituie un asasinat arbitrar de care Statele Unite sunt responsabile în virtutea dreptului internaţional umanitar', afirmă Agnes Callamard în raport.

Justificând ordinul de omorâre a lui Soleimani, preşedintele american Donald Trump a declarat după moartea acestuia că generalul, pe care l-a numit 'teroristul numărul unu' al planetei, pregătea atacuri 'iminente' împotriva unor diplomaţi şi militari americani.

Ca represalii faţă de eliminarea lui Soleimani, Iranul a lansat pe 8 ianuarie tiruri de rachete împotriva unor baze militare irakiene care găzduiau trupe americane, provocând importante pagube materiale, dar nu şi victime, potrivit Washingtonului.

În raportul său, experta franceză respinge argumentul lui Donald Trump, subliniind că SUA nu au demonstrat că generalul 'reprezenta o ameninţare iminentă', că nu puteau aştepta pentru a-l lovi şi că nu erau în măsură să ceară 'permisiunea' de a-l ucide guvernului irakian.

Potrivit expertei, Washingtonul nu a reuşit să demonstreze că asasinarea lui Soleimani era 'necesară'.

'Nu a fost furnizată nicio probă că generalul Soleimani planifica în mod specific un atac iminent împotriva intereselor americane, mai precis în Irak, pentru care o acţiune imediată era necesară şi ar fi fost justificată', se menţionează în raport.

Acesta adaugă că 'nicio probă nu a fost adusă pentru a arăta că Statele Unite nu au avut timp să ceară ajutorul comunităţii internaţionale, inclusiv al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a face faţă unor presupuse ameninţări iminente'.

Chiar şi în eventualitatea unui pericol iminent asupra intereselor SUA în Irak, 'nimic nu dovedeşte că Irakul nu era în măsură sau nu dorea să apere forţele americane pe teritoriul său', mai arată experta ONU în raportul său.

* CITEȘTE ȘI: Forțele Aeriene ale Statelor Unite trimit în România câteva drone MQ-9 Reaper

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel