Forțele Aeriene ale Statelor Unite trimit în România câteva drone MQ-9 Reaper

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

Forţele aeriene americane au anunțat că vor desfășura în România câteva avioane de luptă fără pilot de tip MQ-9 Reaper, potrivit unui comunicat recent al Forțelor Aeriene americane în Europa și Africa (USAFE).

Forța aeriană americană a anunțat că va desfășura în România câteva aeronave MQ-9 Reaper, potrivit unui comunicat recent al Forțelor Aeriene americane în Europa și Africa (USAFE).

Forțele Aeriene ale Statelor Unite nu precizează în comunicatul lor numărul de drone pe care ar urma să le desfăşoare la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii.

SUA și România au un parteneriat strategic puternic, ilustrat de amplitudinea sporită a cooperării pe diverse componente ale acestuia, inclusiv în planul contribuţiilor comune la asigurarea securităţii regionale, euroatlantice şi internaţionale.

„Această misiune, care va începe din Januarie 2020, a fost puternic coordonată cu Guvernul României. A fost concepută astfel încât să promoveze stabilitatea şi securitatea din regiune şi să consolideze relaţiile dintre aliaţii NATO şi partenerii europeni", precizează comunicatul.

Pentru promovarea acestor interese, Forțele aeriene ale S.U.A. din Europa, componenta aeriană a Comandamentului European al Statelor Unite, vor opera aeronave fără pilot MQ-9 Reaper, de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, România, ca expresie vizibilă a eforturilor americane de a spori stabilitatea regională și participarea la diferite exerciții militare din regiune, mai spune comunicatul USAFE.

Această misiune, începuta din ianuarie 2020, este concepută pentru a promova stabilitatea și securitatea în regiune și pentru a consolida relațiile cu aliații NATO și alți parteneri europeni.

Amintim că, Forțele Aeriene ale SUA au dislocat anterior, în iunie 2019, fiind o relocare temporară, personal militar și drone MQ-9 de la baza aeriană Miroslawiec din Polonia către Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii.

 

MQ-9 Reaper, drona care l-a ucis pe Soleimani

 

Ce știm despre Reaper? Drona este fabricată de General Atomics și poate fi dotată cu rachete pentru misiuni de luptă, dar poate fi desfăşurată şi într-o configuraţie doar pentru misiuni de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere.

Statele Unite ale Americii operează aceste drone de 19 ani. Potrivit celor de la Mediafax, în prezent SUA dețin aproximativ 195 de drone MQ-9 Reaper.

MQ-9 Reaper are o greutate de 2,2 tone și o autonomie de 1.850 kilometri. Drona poate atinge o altitudine maximă de 15.240 de metri și o viteză de 370 km/h. Drona poate fi operată de oriunde din lume de un pilot.

Arma principală folosită de aceste drone sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire. Cel mai probabil, și în timpul operațiunii Soleimani au fost folosite astfel de rachete. Rachetele Hellfire au fost modificate recent, iar rezultatul a fost numit o adevărată „bombă ninja" (AGM-114R9X).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel