Grecia exclude retragerea Armatei din insulele militarizate din Marea Egee

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata elenă, sursă foto: Greek Ministry of Defence Facebook
Armata elenă, sursă foto: Greek Ministry of Defence Facebook

Guvernul de la Atena exclude ca retragerea Armatei din insulele din Marea Egee să se afle pe masa negocierilor pe care Grecia le va purta cu partea Turcă ca urmare a tensiunilor ridicate din Mediterana de Est.

Problema demilitarizării nu va fi adusă în discuție, informează publicația KeepTalkingGreece. Stelios Petsas, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena, a fost întrebat în cursul zilei de ieri dacă pe agenda discuțiilor cu Ankara se va afla și problema demilitarizării ori retragerii forțelor armate elene din insulele din Marea Egee. 

Reprezentantul Guvernului elen a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. Acesta transmite că discuțiile cu partea turcă se vor axa strict pe explorarea zăcămintelor naturale, delimitarea maritimă și resursele disponibile în zona economică exclusivă (ZEE). În ZEE se află în special din rezervele de petrol şi gaz.

CITEȘTE ȘI: Mike Pompeo în Grecia, săptămâna viitoare, în pline tensiuni cu Turcia

 

Grecia vrea dialog cu Turcia, dar nu sub presiunea „amenințărilor și șantajului”

 

Petras a subliniat că reluarea contactelor cu partea turcă cu privire la zona de explorare este „un pas pozitiv”, precizând că Atena și-a arătat permanent „disponibilitatea pentru dialog, dar nu sub amenințări și șantaj”.

Amintim că Turcia acuză de mai mult timp Atena că încalcă Tratatul de la Lausanne prin militarizarea insulelor din Marea Egee, pe fondul tensiunilor dintre cele două state membre NATO. Militarizarea insulelor din Egee era considerată de Turcia o încălcare a Acordului de la Paris din 1947. Referirea recentă a Ankarei la Tratatul de la Lausanne denotă faptul că tensiunile au escaladat între cele două state. 

În plan militar, pe fondul amenințărilor permanente cu care se confruntă, grecii doresc ca forțele lor armate să fie competitive și capabile să facă față potențialelor pericole. DefenseRomania a anunțat într-un material publicat ieri că forțele elene țintesc achiziția de noi capacități militare, inclusiv prin înzestrarea cu avioane F-35, UAV-uri, dar și modernizarea tehnicii militare actuale.

Zvonul că Atena îşi propune să cumpere avioane F-35 vine la scurt timp după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat pe 12 septembrie că Grecia va cumpăra 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o combinație de avioane noi și second-hand. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel