O alianţă formată din Polonia, Marea Britanie şi Ucraina | General polonez: Este un mesaj clar că ne opunem împreună agresiunii ruse

Cristian Soare |
Data publicării:
Fostul șef adjunct al Ministerului polonez al Apărării Naționale, generalul Waldemar Skrzypczak
Fostul șef adjunct al Ministerului polonez al Apărării Naționale, generalul Waldemar Skrzypczak

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, marţi, în timp ce se afla într-o vizită oficială la Kiev, că miniştrii de externe ai Poliniei, Marii Britanii şi Ucrainei "lucrează la un potenţial format care ar putea întări cooperarea în diverse domenii’’ între cele trei state. De la Varşovia, fostul șef adjunct al Ministerului polonez al Apărării Naționale, generalul Waldemar Skrzypczak, a salutat demersul lui Mateusz Morawiecki, precizând că ,,acesta este un mesaj clar că ne opunem împreună agresiunii ruse’’.

Aflat într-o vizită oficială la Kiev, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean Denis Şmîgal, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia va ajuta Ucraina cu gaz şi arme, în contextul în care statul vecin se confruntă cu ameninţarea unei noi agresiuni militare ruse.

În cadrul unei conferinţe de presă, Morawiecki a mai spus că miniştrii de externe "lucrează la un potenţial format care ar putea întări cooperarea în diverse domenii între Polonia, Ucraina şi Marea Britanie".

La rândul său, premierul ucrainean Denis Şmîgal a declarat că speră ca ,,în viitorul apropiat vom putea să lansăm oficial un format de cooperare regional Ucraina-Polonia-Regatul Unit, în contextul agresiunii ruse în desfăşurare, şi ar trebui să semnăm un document trilateral de cooperare pentru a întări securitatea regională".

’’Orice acord de acest fel poate fi considerat o expresie a voinţei de a coopera, atât politic, cât şi militar. Aceste este un mesaj clar: ne opunem împreună agresiunii ruse'', a precizat fostul comandant al Forțelor Terestre și fostul șef adjunct al Ministerului Apărării Naționale, generalul Waldemar Skrzypczak, pentru agenţia de presă PAP.

Generalul Waldemar Skrzypczak consideră că Polonia ar trebui să stabilească o cooperare mai strânsă cu alți membri NATO.
’’Este o alianță între două state membre NATO și o țară parteneră. Sunt un susținător puternic al acestui tip de soluții’’, a spus generalul Waldemar Skrzypczak.

În opinia sa, Polonia ar trebui să stabilească o cooperare mai strânsă cu  alți parteneri ai Alianței, cu un accent deosebit pe cei situaţi în regiunea Mării Baltice, de exemplu cu Suedia și Finlanda.

Generalul Skrzypczak a subliniat că stabilirea unei alianțe nu înseamnă trimiterea de contingente în Ucraina.

’’Dacă este necesar  , trupele britanice și poloneze ar putea fi trimise în Ucraina cu acordul NATO. Trebuie să ne amintim că Marea Britanie este departe și noi, datorită poziționării noastre geografice, ne aflăm pe frontul rusesc. Prin urmare, activitățile desfășurate pe cont propriu nu sunt în interesul Poloniei. Forţa noastră stă în NATO’’, a spus Skrzypczak.

 

Polonia trimite Ucrainei sisteme antiaeriene portabile

 

Polonia a aprobat transferul către Forțele Armate ale Ucrainei a celor mai recente sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) Piorun (poloneză - fulger), fabricate de compania Mesko.

Această informaţie a fost anunțat cu puţin timp în urmă chiar de către ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

"Vești bune. La solicitarea mea, Consiliul de Miniștri a adoptat o rezoluție privind asistența pentru Ucraina. Vom furniza echipamente poloneze de ultimă generație - sisteme portabile de rachete antiaeriene Piorun și muniție”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.

Piorun, cunoscut și sub numele de Grom-M, un produs realizat de Universitatea poloneză de Tehnică Militară şi compania Mesko, este o versiune modernizată a MANPADS-ului Grom – implementat de armata poloneză în 1995, care la rândul său a fost dezvoltat pe baza sistemelor portabile de rachete antiaeriene sovietice Igla-1 și Igla-2.

Marea Britanie a furnizat Ucrainei circa 2.000 de rachete antitanc NLAW şi a trimis specialişti care să instruiască militarii ucraineni să le folosească, livrând de asemenea Kievului vehicule blindate Saxon. Autorităţile de la Kiev au difuzat şi imagini care arată instructorii britanici antrenându-i pe soldaţii ucraineni să folosească noile rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel