Nu e Iohannis. Ursula von der Leyen, în pole position pentru a conduce NATO din octombrie 2023

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, primită la București de președintele român Klaus Iohannis. Foto: Palatul Cotroceni
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, primită la București de președintele român Klaus Iohannis. Foto: Palatul Cotroceni

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va candida pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a informat vineri ziarul The Sun, citând o sursă diplomatică, informează Agerpres, care citează agenția Reuters.

Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au sugerat că von der Leyen va prelua conducerea în octombrie, conform sursei citate.

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, îşi încheie mandatul, aşa cum era planificat, în luna octombrie, după ce a fost prelungit de trei ori. Stoltenberg a ocupat această funcţie timp de aproape nouă ani.

The Sun, citând surse din Marea Britanie, a mai spus că Londra se va opune candidaturii lui von der Leyen, care a ocupat anterior funcţia de ministru al apărării, invocând rezultatele slabe la conducerea forţele armate ale Germaniei.

Ziarul german Welt am Sonntag a informat că prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, şi secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, se numără printre candidaţii la conducerea NATO.

 

În 2021 au existat speculații privind numirea președintelui român Klaus Iohannis la conducerea NATO

 

În 2021 publicația Politico îl plasa pe Klaus Iohannis pe lista scurtă a celor care care ar putea să conducă NATO. Atunci mandatul lui Jens Stoltenberg se termina în septembrie 2022. Doar că în contextul războiului neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit cu un an.

Însă chiar și în 2021 se vorbea că e posibil ca în premieră NATO să fie condus de o femeie.

Printre aceste nume se află  Dalia Grybauskaite, fostă președintă a Lituaniei și Kersti Kaljulaid, actuala președinte a Estoniei. Un alt nume e Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta președintă a Croației, destul de controversată după ce în campania din 2019 a accelerat pozițiile de centru-dreapta conservatoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel