Noua lovitură militară de stat din Burkina Faso agravează influența franceză în Africa și confirmă interesul puciștilor pentru un parteneriat cu Rusia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

La aproape douăzeci și patru de ore de la începutul loviturii de stat împotriva locotenent-colonelului Paul-Henri Sandaogo Damiba, care el însuși a ajuns la putere printr-o lovitură de stat în ianuarie, puciștii au acuzat Franța că îl sprijină pentru a-și recâștiga puterea, ceea ce a derutat scena politică în pofida unei negări categorice a acuzației din partea Parisului.

Vineri, puciștii din Burkina Faso și-au confirmat "hotărârea de a apela la alți parteneri care sunt gata să îi ajute în lupta împotriva terorismului", cu referire implicită la Rusia, ale cărei steaguri a fost semnalate în timpul demonstrațiilor din urmă cu două zile.

Ivan Goishawa, expert în afaceri regionale la Universitatea Kent din Bruxelles, a declarat sâmbătă că "puciștii includ foarte clar mișcarea lor în polarizarea dintre Rusia și Franța". "Este uimitor să-i vezi pe puciști care își anunță atât de repede entuziasmul pentru partenerul lor strategic și distins. Ne-am fi imaginat că mai întâi vor prelua puterea și apoi vor escalada situația". 

Expertul a avansat două ipoteze: "Fie lucrul cu rușii a fost proiectul lor de la început și, prin urmare, ne confruntăm cu un plan de destabilizare atent gândit, fie exploatează oportunist polarizarea francezo-rusă pentru a mobiliza sprijin pentru proiectul lor ambiguu".

Ambasada Franței din Ouagadougou a fost atacată sâmbătă și duminică, când au fost incendiate bariere de protecție și s-au aruncat cu pietre asupra lor, ceea ce reprezintă cea mai grea lovitură pentru Paris, deoarece face parte dintr-un conflict grav.

Influența Franței în Africa ar putea scădea și mai mult, în principal în favoarea Rusiei 
În statul vecin Mali, Franța a desfășurat forța antiteroristă Barkhane timp de nouă ani pentru a combate grupurile afiliate cu al-Qaeda și Statul Islamic, înainte ca în țară să aibă loc două lovituri de stat, în 2020, care au adus la putere personal militar ostil, ceea ce l-a determinat pe președintele Emmanuel Macron să anunțe retragerea forțelor franceze și redistribuirea acestora în alte țări din regiune.

În paralel, în Mali s-au răspândit elemente ale grupului de mercenari privat rusesc Wagner, care vorbește doar despre angajarea de "instructori din Rusia". De atunci, influența Moscovei în Bamako a crescut, în special prin rețelele de socializare și mass-media ruse.

O analiză recentă a Institutului de Cercetări Strategice al Ministerului francez al Apărării vorbea despre "răspândirea conținutului înșelător pe internet, care deseori are ca scop denaturarea prezenței franceze și justificarea prezenței Rusiei".

Aceasta s-a referit și la răspândirea fenomenului în țara vecină, susținând că "țara oamenilor cinstiți (Burkina Faso) este astăzi una dintre țările africane vizate de Wagner". În afara Sahelului, influența franceză scade clar și în Africa de Vest, cândva "curtea din spate".

Întrebată despre lovitura de stat din Burkina Faso, o sursă de securitate din Africa de Vest afirmă că vânturile regionale nu sunt favorabile Parisului și întreabă sarcastic: "Cine urmează?" Acesta conchide: "Sloganul (să plece Franța) are ecou și în Senegal și Coasta de Fildeș, deși aceste voci au fost până acum slabe".

În cele din urmă, Franța ar putea fi nevoită să părăsească Burkina Faso, unde aproximativ 400 dintre militarii săi sunt dislocați în forța specială Sabre care antrenează armata locală într-o cazarmă de lângă Ouagadougou. În opinia unei alte surse militare, care a lucrat de mai multe ori în regiunea Sahel, această plecare este sigură, fiind doar o chestiune de timp.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel