Norvegianul Frode Berg, care a cules informaţii despre submarinele nucleare ruseşti, condamnat pentru spionaj

S.I. Catalin |
Data publicării:

Justiţia rusă a condamnat marţi un pensionar norvegian, acuzat că a colectat informaţii despre submarinele ruseşti, la 14 ani de închisoare, într-un caz de spionaj care a provocat tensiuni între Rusia şi Norvegia, informează AFP.

Frode Berg, 63 de ani, care a lucrat în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată să supravegheze respectarea acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia, a fost judecat în spatele uşilor închise la Moscova, după ce a fost arestat în decembrie 2017.

„Ancheta susţine că serviciile de informaţii norvegiene au încercat să obţină informaţii clasificate cu privire la submarinele ruseşti şi că Berg era implicat", a explicat jurnaliştilor, marţi, înainte de verdict, avocatul acestuia, Ilia Novikov.

„Frode Berg are 63 de ani şi, ţinând cont de condiţiile din închisorile ruseşti, aceasta înseamnă pur şi simplu o pedeapsă la închisoare pe viaţă" care-l aşteaptă dacă el va fi condamnat la 14 ani după cum a cerut Parchetul, a continuat avocatul, înainte de verdict.

Berg a admis că a ajutat serviciile norvegiene, făcând oficiul de curier în mai multe rânduri, dar dă asigurări că el nu ştia ceea ce transporta şi „nu a înţeles că este vorba de tentative de spionaj norvegiene", a indicat avocatul său norvegian, Brynjulf Risnes, la începutul lui aprilie.

Arestarea lui Berg a provocat tensiuni între Rusia şi Norvegia, două ţări care împart o frontieră terestră scurtă şi întreţin în general relaţii de bună vecinătate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel