Norvegia va furniza Ucrainei avioane F-16 care dispun de armament de ultimă generație

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Avioane F-16 ale Royal Norwegian Air Force (RNoAF)
Avioane F-16 ale Royal Norwegian Air Force (RNoAF)

Norvegia, împreună cu partenerii săi danezi și olandezi, se pregătește să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 " care dispun de capacități de atac cu rază lungă de acțiune". Ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide a declarat acest lucru în cadrul unui briefing susţinut alături de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba la Kiev.

,,Vom transfera avioane F-16 norvegiene, care sunt modernizate și în stare bună. Împreună cu partenerii noștri danezi și olandezi, antrenăm piloți ucraineni. Poate că vor exista și capacități de atac cu rază mai lungă de acțiune, care sunt foarte importante in acest moment pentru Ucraina", a declarat ministrul.

Totodată, răspunzând la întrebările jurnaliștilor privind numărul și starea avioanelor de luptă, diplomatul a precizat doar că este vorba de un "număr semnificativ".

,,Când mă întrebați câte vor veni din Norvegia, nu vă pot spune numărul exact, pentru că există și avioane care au fost deja modernizate, fiind într-o stare de tehnica mai bună, și unele avioane care pot fi folosite, printre altele, pentru reparații. Voi fi atent aici - nu vă voi spune numărul exact", a răspuns ministrul norvegian de Externe.

Potrivit acestuia, cel mai important aspect în acest moment tine de starea armelor, cu care vor fi echipate avioanele, a spus Eide.

De asemenea, ministrul de externe nu a precizat un termen pentru livrarea avioanelor de luptă către Ucraina. Recent, au apărut informaţii din care reiese că Norvegia se pregătea să furnizeze 22 de avioane de luptă F-16 Ucrainei ca parte a unei ''coaliții aviatice''.

Unele dintre ele pot fi folosite ca ''donator de piese de schimb'' pentru repararea și întreținerea altor F-16 norvegiene care vor fi transferate Forțelor Aeriene Ucrainene.

Pe lângă avioanele de vânătoare propriu-zise, Ucraina poate primi din partea Norvegiei motoare pentru avioane de vânătoare, materiale auxiliare, simulatoare, piese de schimb și alte echipamente.

Anterior, la 1 martie, premierul olandez Mark Rutte și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au convenit să accelereze livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina.

Rutte a promis să lucreze în acest sens împreună cu Norvegia, Belgia și alte țări din ''coaliția F-16''. Zelenski a precizat că Ucraina așteaptă primul transfer de avioane de luptă în acest an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel