Nigeria propune relocarea Comandamentul African al Statelor Unite (AFRICOM) din Germania în Africa

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Președintele nigerian, Muhammadu Buhari, a propus Washingtonului să mute Comandamentul African al Statelor Unite (AFRICOM) din Germania în Africa, pentru a face față mai bine violențelor armate în creștere din teren.

Propunerea a fost făcută pe 27 aprilie, în cadrul unei întâlniri video cu secretarul de stat american, Antony Blinken. "Având în vedere provocările de securitate din Africa de Vest și Centrală, Golful Guineei, regiunea Lacului Ciad și Sahel, care cântăresc foarte mult pe continent, crește necesitatea ca Statele Unite să ia în considerare relocarea sediului central al AFRICOM", a declarat Buhari.

Solicitarea președintelui nigerian vine la o săptămână după moartea președintelui Ciadului, Idriss Deby, care a fost ucis de un grup rebel armat, pe 19 aprilie. Deby, la putere de 30 de ani, a fost un important aliat occidental în lupta împotriva militanților islamiști, iar militarii săi au fost o componentă cheie a forței multinaționale care luptă împotriva organizației teroriste Boko Haram și a ramurii sale, ISWAP, care a jurat loialitate Statului Islamic.

Forțele de securitate nigeriene se confruntă, de asemenea, cu multiple provocări de securitate, inclusiv răpiri executate de bande înarmate din nord-vest și pirateria din Golful Guineei, precum și cu insurecția de zece ani a grupării militante islamiste Boko Haram, care lansează frecvent atacuri în Niger, Camerun și Ciad. În general, întreaga regiune Sahel și Africa de Vest se află într-o criză de securitate cauzată de atacurile continue ale grupărilor asociate cu Al Qaeda și Statul Islamic, executate împotriva forțelor armate, dar și a civililor, în pofida intervenției Franței și Națiunilor Unite.

Un ultim episod violent a avut loc pe 25 aprilie, când un grup de militanți au atacat o bază militară din orașul Mainok, în nord-estul statului nigerian Borno. Numărul morților se ridică la cel puțin 33 de militari. Autoritățile locale consideră că cei responsabili pentru agresiune sunt o filială locală a Statului Islamic, activă în regiune. Militanții au purtat camuflaj militar și au atacat cu 16 camioane și 6 vehicule militare rezistente la mine. După câteva ore, au preluat controlul bazei, iar forțele militare trimise pe teren au fost supuse unei ambuscade. La miezul nopții, odată cu asigurarea sprijinului aerian, grupul a fost nevoit să se retragă.

Există numeroase inițiative care încearcă să oprească violența în această zonă a lumii. În acest sens, "Task Force Takuba" a fost lansată în martie 2020. Operația a fost înființată de Franța și alte 13 țări europene și are ca scop contracararea activităților grupărilor armate din Africa de Vest și regiunea Sahel, în coordonare cu armatele din Mali și Niger. Misiunea este compusă din forțele speciale ale unor state precum Italia, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit.

AFRICOM este unul dintre cele unsprezece comandamente combinate de luptă ale Departamentului Apărării al Statelor Unite, în prezent cu sediul în Stuttgart, Germania. Acesta este responsabil pentru operațiile militare americane și pentru menținerea relațiilor militare în 53 din cele 54 de țări de pe continentul african, excepția fiind Egiptul.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel