Nava militară 'Eugen Stihi'. Ministrul Fifor o vrea în patrimoniul MApN

Sebastian Florea |
Data publicării:
Nava Eugen Stihi. foto: vapoareromanesti.wordpress.com
Nava Eugen Stihi. foto: vapoareromanesti.wordpress.com

Ministrul Fifor a dispus identificarea unei soluţii de păstrare a navei militare 'Eugen Stihi' în patrimoniul MApN.

Ministerul Apărării Naţionale informează că ministrul Mihai Fifor a dispus identificarea unei soluţii care să permită păstrarea navei militare 'Lt. cdor. Eugen Stihi' în patrimoniul MApN şi că procedurile derulate de Romtehnica SA pentru valorificarea acesteia la fier vechi au fost sistate.

'Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a dispus Statului Major al Forţelor Navale, Direcţiei Generale Juridice a MApN şi Romtehnica SA identificarea unei soluţii care să permită păstrarea navei în patrimoniul ministerului, în condiţiile permise de lege, în vederea punerii în valoare a potenţialului ei istoric. Până la identificarea şi validarea legală a unei astfel de soluţii, procedurile derulate de Romtehnica SA sunt sistate', a precizat MApN prin intermediul unui comunicat.

Marţi, Uniunea Salvaţi România a cerut Guvernului să ia toate măsurile legale de a opri vânzarea la fier vechi a canonierei 'Lt. Cdr. Eugen Stihi', prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari.

'Romtehnica SA, companie care se află în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a urcat deja pe platforma SEAP documentele de vânzare la fier vechi a navei. Canoniera 'Eugen Stihi' a fost livrată statului român de către Franţa, în anul 1920, împreună cu alte trei nave din aceeaşi clasă, în scopul dragării litoralului naţional, fiind prima navă militară nouă intrată în serviciul marinei militare a României Mari. Confiscată de Armata Roşie în septembrie 1944, nava a fost restituită forţelor navale ale României în 12 octombrie 1945, participând, în iulie 1947, la o campanie de deminare în zona Sulina. Scoasă din serviciul militar în 1956, nava este amenajată pentru cercetări hidrografice, iar în anul 2004 a fost scoasă definitiv din uz', se arăta într-un comunicat de presă al USR.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel