Nava britanică de patrulare Trent a părăsit Marea Neagră, după o misiune de 19 zile în regiune

Ionel Copcea / 05 iun 2021 / 11:25
Distrugatorul HMS Dragon al Royal Navy în portul Odessa, Ucraina. Sursa Foto: Twitter Royal Navy
Distrugatorul HMS Dragon al Royal Navy în portul Odessa, Ucraina. Sursa Foto: Twitter Royal Navy

Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 04.06.2021, nava de patrulare HMS Trent aparținând Forțelor Navale ale Marii Britanii a început traversarea Strâmtorii Bosfor, în direcția Mării Mediterane.

Nava a ieșit astfel din Marea Neagră, după o perioadă de 19 zile petrecută în regiune.

Pe parcursul șederii în acvatoriul Mării Negre, HMS Trent a participat la o serie de exerciții de tip PASSEX cu nave de luptă din Bulgaria, România și Ucraina.

Activitățile acesteia au fost monitorizate de partea rusă, care a implicat forțe și mijloace aparținând Flotei din Marea Neagră și Serviciului de frontieră din cadrul FSB.

În prezent, în Marea Neagră nu se mai află nicio navă de luptă din statele neriverane ale NATO, după ce, recent, a părăsit zona și nava de patrulare franceză Commandant Birot.

În săptămânile următoare, mai multe nave de luptă, în special din SUA și Marea Britanie, vor intra în Marea Neagră pentru participarea la exercițiul ucraineano-american Sea Breeze-2021, planificat pentru perioada 28 iunie - 10 iulie. La acesta vor participa aproximativ 4.000 de militari, 40 de nave de luptă și auxiliare, 30 de avioane și elicoptere, precum și peste 100 de unități de tehnică militară (auto și blindate).

Ediția din acest an a exercițiului va avea loc pe fondul desfășurării în Europa a celor mai mari manevre militare din ultimii 30 de ani ale NATO, Defender Europe-2021. La activitățile desfășurate de la Marea Neagră la Marea Baltică și Marea Barents au participat peste 28.000 de militari, precum și sute de mașini de luptă, inclusiv Aviația Strategică a SUA.

Rusia, care se consideră vizată și amenințată de desfășurările de trupe NATO în Europa, a anunțat că va monitoriza foarte atent manevrele și va organiza activități militare de amploare, în contrapartidă.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy