NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”

Ionel Copcea |
Data publicării:
Unități poloneze și lituaniene au început executarea exercițiului comun “Brave Griffin 24/II”, pentru a proteja coridorul Suwalki. Sursa Foto: Twitter/ Forțele Armate Poloneze.
Unități poloneze și lituaniene au început executarea exercițiului comun “Brave Griffin 24/II”, pentru a proteja coridorul Suwalki. Sursa Foto: Twitter/ Forțele Armate Poloneze.

Unități poloneze și lituaniene au început executarea exercițiului comun “Brave Griffin 24/II”, pentru a proteja coridorul Suwalki, care trece prin apropierea graniței dintre cele două state. La manevre vor participa 1.500 de militari și aproximativ 200 de unități de tehnică militară.

Scopul exercițiului constă în perfecționarea cooperării dintre formațiunile militare ale Poloniei, Lituaniei și aliaților acestora din cadrul NATO. Se are în vedere, în primul rând, exersarea unui scenariu de apărare împotriva unui inamic extern, lucru prevăzut în acordurile relevante încheiate între autoritățile de la Varșovia și Vilnius.

În plus, la manevrele din teren, care se vor desfășura cu participarea aviației, vor fi implicați militari din Portugalia și SUA. În total, este așteptată implicarea a circa 20.000 de militari și câtorva mii de unități de echipamente militare. Exercițiul va dura până pe 26 aprilie.

Coridorul Suwalki este singura rută terestră care leagă statele baltice de Europa continentală. Reprezentanții occidentali consideră această zonă o posibilă țintă pentru revendicările teritoriale le Rusiei, deoarece controlul asupra acesteia ar separa statele baltice de aliații lor europeni.

Anterior, consilierul președintelui Lituaniei, Kestutis Budrys, a declarat că reprezentanții militari ai Poloniei și Lituaniei au elaborat un plan secret comun pentru apărarea coridorului Suwalki.

Comentariul autorului: Coridorul Suwalki reprezintă o întindere îngustă de pământ, cu o lungime totală de 70 de kilometri, care leagă regiunea rusă Kaliningrad de Republica Belarus. Acesta a fost supranumit “Călcâiul lui Ahile al NATO”.

În 2017 și 2021, jocurile de război comune dintre Rusia și Belarus au simulat participarea la un conflict, într-un scenariu în care Rusia preia controlul asupra coridorului dintre Kaliningrad și Republica Belarus. O astfel de măsură ar izola cele trei state baltice de aliații din cadrul NATO.

Acum însă, în urma aderării Finlandei și Suediei la NATO, alianța ar avea posibilitatea de a bloca Rusia pe mare, ca răspuns la o eventuală preluare a coridorului Suwalki. “Voi îmi blocați Suwalki, eu vă blochez Golful Finlandei”, a declarat în urmă cu ceva timp un comandant militar estonian (general locotenent Martin Herem).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel