Exercițiu major de artilerie al NATO. „Dynamic Front” simulează - inclusiv în România - respingerea unui atac al Rusiei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dynamic Front 23 / Sisteme M270 MLRS (sistem autopropulsat de rachete cu lansare multiplă), la Centrul de antrenament Grafenwoehr, Germany - Sursa: U.S. Army Europe and Africa
Dynamic Front 23 / Sisteme M270 MLRS (sistem autopropulsat de rachete cu lansare multiplă), la Centrul de antrenament Grafenwoehr, Germany - Sursa: U.S. Army Europe and Africa

Trupele de artilerie și rachete ale țărilor NATO și partenere exersează respingerea unui atac al Rusiei în puncte cheie ale flancului estic, inclusiv în România.

Dynamic Front 24 face parte din prima fază a amplului exercițiu de apărare a Europei - Steadfast Defender 2024.

În perioada 5-25 februarie 2024, aproximativ 1.000 de militari din peste 20 de țări NATO și partenere vor participa la exercițiul Dynamic Front centrat pe întrebuințarea artileriei, au anunțat Forțele Terestre americane (US Army) din Europa într-un comunicat.

Activitățile sunt conduse de Comandamentul 56 de Artilerie al US Army Europe și se vor desfășura în Germania, Polonia, România, Spania și Turcia.

Pe lângă obiectivele pur tactice și operative, exercițiul se va axa și pe creșterea interoperabilității.

„Dynamic Front 24 este un pas important în progresul obiectivelor strategice ale Armatei (US Army – nota autorului) de a consolida interoperabilitatea pe parcursul celui mai mare exercițiu de artilerie din Europa”, a declarat comandantul Comandamentului 56 de Artilerie, generalul-maior Andrew C. Gainey. „Este, de asemenea, o oportunitate să consolidăm mai departe atât cooperarea, cât și marile relații create între noi, aliații și partenerii noștri printr-un continuu proces de pregătire și un schimb constant de idei.”

Foto ilustrativ, de la exercițiul Dynamic Front 23 /  Trageri de artilerie - Sursa: U.S. Army Europe and Africa 1

Activitățile din cadrul Dynamic Front 24 vor fi desfășurate ca sprijin a unei manevre NATO de forțe întrunite la scară mare și se va concentra pe interoperabilitatea între unitățile multinaționale atât în executarea loviturilor cu artileria cât și privind sistemele de comandă și control. În jur de 400 de militari americani din Comandamentul 56 Artilerie și Divizia 3 Infanterie vor participa la exercițiu alături de aproximativ 600 de soldați aliați și parteneri din peste 20 de țări.

Exerciții precum Dynamic Front sunt desfășurate pentru a construi relații puternice și strategice pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a ne asigura că forțele terestre ale NATO sunt echipate cu capacitatea de a executa sprijin letal de foc în operații de luptă la scară mare în toată Europa, a prrecizat US Army Europe în comunicatul de presă.

„În acest an continuăm să ne îmbunătățim capacitatea de a sincroniza loviturile și logistica sub structurile multinaționale de comandă și control dispuse pe mai mult de 7.000 de kilometri de la Marea Baltică la Marea Neagră și în Turcia”, a spus Gainey.

NATO merge pe unul dintre scenariile cele mai grave: Alianța implică în exercițiu o structură din Spania pentru a asigura comanda și controlul manevrelor de apărare a Europei. Desfășurarea în premieră a acestei structuri este, probabil, o consecință a presupuselor lovituri asupra punctelor NATO de conducere operativă.

Exercițiul din acest an va include, pentru prima dată, Cartierul General al NATO Rapid Deployable Corps-Spania (HQ NRDC-ESP) acționând ca un eșalon de control superior. Permiterea HQ-ului NRDC-ESP să conducă toate forțele participante într-o serie de misiuni complexe și provocatoare îi va testa în continuare capabilitățile implementate în noul model de forță, care va fi cheia pentru realizarea noilor planuri regionale ale NATO adoptate de liderii aliați la Summit-ul de la Vilnius în 2023.

 

Scenariul la scară mare de apărare a Europei - Steadfast Defender

Foto ilustrativ: Tancuri Abrams ale Armatei SUA din Batalionul 2, Regimentul 5 Cavalerie, Echipa de luptă Brigada 1 Blindată, Divizia 1 Cavalerie - Exerciții la Cincu, în 2021

La exercițiul Steadfast Defender 2024 vor participa aproximativ 90.000 de militari din toate cele 31 de țări NATO, precum și din Suedia – națiune parteneră. Exercițiul va testa și perfecționa planurile de apărare ale NATO pentru consolidarea apărării europene împotriva unui adversar cu o putere militară apropiată de cea a Alianței nord-atlantice.

În faza inițială (de la sfârșitul lunii ianuarie până la mijlocul lunii martie), accentul se va pune pe consolidarea maritimă peste Atlantic și în Arctica. A doua fază (de la mijlocul lunii februarie până la sfârșitul lunii mai) se va trece la utilizarea întăririlor desfășurate în toate domeniile (terestru, aerian, naval, spațial, război informațional – nota autorului), de la Arctica până la flancul estic, potrivit Comandamentului Aliat pentru Transformare.

În caz de război, activități precum cele desfășurate în cadrul exercițiului Dynamic Front 24, au ca scop oprirea sau întârzierea atacului inițial, unul de mare amploare și lansat prin surprindere, executat de un adversar capabil să amenințe semnificativ NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel