NATO începe exerciții la scară mare pentru apărarea Europei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri Leopard 2 A4/ NATO
Tancuri Leopard 2 A4/ NATO

Alianța nord-atlantică desfășoară, din 7 mai și până la jumătatea lui iunie, o serie de  manevre militare impresionante, destinate apărării națiunilor sale din Europa.

Scenariul operației militare a NATO este format din două mari etape. În prima, Alianța se apără și respinge un atac pe un front foarte larg, iar în cea de-a doua lansează o contraofensivă.

Manevrele militare debutează cu exercițiile Defender și Formidable Shield, desfășurate separat de componentele terestră și navală ale NATO. Conectat cu cele două,  Forțelor Aeriene americane din Europa vor desfășura exercițiul Astral Knight.

Defender 2023

Primele activități din cadrul Defender 2023, sunt integrate în exercițiul Swift Response 23 și se vor desfășura în regiunile mărilor Baltică și Mediterană, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Terestre americane (US Army) din Europa și Africa.

Imagine ilustrativă

Exercițiul testează capacitatea participanților de a efectua trei operații separate de pătrundere în forță prin intermediul trupelor aeropurtate. La activități participă inclusiv brigada aeropurtată spaniolă, Brigada Paracaidista, implicată în cele trei operații desfășurate în Estonia, Grecia și Spania. Forța terestră formată din parașutiști și infanterie va fi sprijinită inclusiv de aviația de atac la sol americană, care a trimis în Europa celebrele distrugătoare de tancuri, avioanele de luptă A-10C Thunderbolt II.

Swift Response 23 se desfășoară până pe 20 mai, participarea fiind una extrem de amplă cu militari din Republica Cehă, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania, Regatul Unit și Statele Unite.

Defender 2023 va continua cu exercițiile Immediate Response și Saber Guardian. În ”Immediate Response, forțele armate din Europa care, conform scenariului, sunt încă în apărare, se integrează cu forțele americane care vin din SUA. Saber Guardian, care se va desfășura în ultima etapă a manevrelor militare Defender, se va centra pe acțiuni de luptă, inclusiv întrunite, specifice contraofensivei.

„În timpul Defender 23, SUA, aliații și partenerii vor demonstra interoperabilitatea combinată (acțiuni în comun ale infanteriei, tancurilor și artileriei – nota autorului) și întrunită (acțiuni în comun a cel puțin două categorii de forțe dintre cele terestre, aeriene și navale – nota autorului) și capacitatea de a conduce operații pe scară largă la nivel de batalion și brigadă”, a declarat comandantul US Army din Europa și Africa, generalul Darryl A. Williams.

Forțele Aeriene americane din Europa și Africa vor avea o participare semnificativă la toate cele trei exerciții/faze ale Defender 2023.

Cu o zi înainte de începerea Swift Response 23, Armata poloneză a declanșat exercițiul militar Anakonda-23, descris drept cel mai mare exercițiu al ei, care are loc o dată la trei ani.

Formidable Shield 23

Exercițiul Formidable Shield din mediul maritim se desfășoară în perioada 8 – 26 mai, în Atlanticul de Nord, inclusiv în zona arctică (nordul înalt). La acesta participă aproximativ 4.000 de militari și mai mult de 20 de nave și 35 de avioane din 13 țări membre NATO și partenere, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a șasea americane.

În cadrul exercițiului, condus de STRIKFORNATO (Forța navală de lovire și sprijin a NATO), vor fi întrebuințate: (1) sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă (IAMD), inclusiv distrugătorul Porter echipat cu sistem antibalistic AEGIS, precum și complexe NASAMS ; (2) capacitățile de luptă antinavă, inclusiv ale aviației; (3) folosirea sistemelor HIMARS în mediul maritim.

Deocamdată nu se cunoaște dacă la Formidable Shield va participa și Grupul de Lovire al portavionului Gerald Ford care, pe 2 mai, a părăsit coasta estică a SUA cu destinația Europa.

Astral Knight 23

Referitor la exercițiul Astral Knight 23 condus de Forțele Aeriene ale SUA din Europa, deocamdată nu au fost comunicate date oficiale privind perioada, locațiile și natura acestuia. Edițiile din anii anteriori au urmărit perfecționarea și demonstrarea sistemului integrat de apărare antiaeriană și antirachetă (IAMD) realizat din componente bazate la sol (mijloace de apărare antiaeriană și radare) și în aer (avioane F-15, F-16, F-35 etc.) atât ale SUA cât și ale țărilor gazdă.

În 2021, activitățile s-au desfășurat în zona Mării Adriatice, în locații din Italia, Croația, Grecia și Slovenia, dar au participat și distrugătoare americane echipate cu sistemul antirachetă Aegis.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel