NATO continuă exercițiile militare până la Cercul Polar. „Dacă acum 2 ani mi-ai fi spus că prima vizită a președintelui finlandez va fi la un exercițiu NATO, nu aș fi crezut”

Nordic Response 2024 / NATO
Nordic Response 2024 / NATO

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a lansat luni exercițiul militar Nordic Response 24, care are loc în nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei. 

Forțele statelor NATO participă în aceste săptămâni la cele mai ample exerciții militare din ultimele decenii, care testează capacitatea de reacție a aliaților în cel mai nefavorabil scenariu.

„Trebuie să fim capabili să ripostăm și să oprim pe oricine încearcă să ne provoace granițele, valorile și democrația – având în vedere situația actuală de securitate din Europa, acest exercițiu este extrem de relevant și mai important ca niciodată”, a spus generalul de brigadă Tron Strand. Comandant al operațiunilor aeriene din Centrul Norvegiei.

Astfel, potrivit ziarului finlandez Yle, aproximativ 20.000 de militari din 14 țări participă, la exercițiul ”Nordic Response 24”. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Forțelor de Apărare Finlandeze (FDF) , exercițiul militar va fi condus de Norvegia și va avea loc de luni, 4 martie, până vineri, 15 martie.

”Nordic Response” face parte dintr-o serie mai amplă de exerciții NATO, denumită ”Steadfast Defender”, care implică 90.000 de soldați.

De asemenea, este strâns aliniat cu exercițiul naval Joint Warrior condus de Regatul Unit, care a fost desfășurat săptămâna trecută între Scoția, Norvegia și Islanda. Steadfast Defender este cel mai amplu exercițiu al NATO din 1988.

 

Exerciții pe mare și în aer

Cea mai mare parte a activității se va concentra în nordul regiunii Troms și vestul regiunii Finnmark din Norvegia, dar va exista și activitate maritimă de-a lungul coastei din nordul țării și exerciții peste granițe în nordul Finlandei și Suediei. (Foto: Forțele armate finlandeze )

„Exercițiul va demonstra capacitățile operaționale, coeziunea și voința NATO de a apăra întregul spațiu al Alianței. Pentru prima dată ca țară membră a NATO, Finlanda va participa la un exercițiu de apărare colectivă ca parte a unui exercițiu pe scară largă al forțelor comune”, se arată pe site-ul FDF, forțele finlandeze fiind prezente cu cea mai numeroasă structură, de la aderarea la NATO, oficializată anul trecut, pe 4 aprilie.

Aproximativ jumătate din trupele participante vor exercita pe uscat. Restul se va antrena pe mare, cu peste 50 de submarine, fregate, corvete, portavioane și diverse vase amfibii participante, iar în aer cu peste 100 de avioane de luptă, avioane de transport, avioane de supraveghere maritimă și elicoptere, potrivit armatei norvegiene.

 

„Dacă acum 2 ani mi-ai fi spus că prima vizită a președintelui finlandez va fi la un exercițiu NATO, nu aș fi crezut”

 

Noul președinte finlandez ales, Alexander Stubb, a declarat că va face prima sa călătorie în străinătate pe 7 martie pentru a fi prezent la exercițiile armatei finlandeze, desfășurate pe teritoriul Norvegiei.

„Dacă cineva mi-ar fi spus în urmă cu doi ani că președintele finlandez va vizita un exercițiu NATO în prima sa călătorie de afaceri la doar o săptămână după inaugurare, nu aș fi crezut”, a spus Stubb.

NATO Nordic Response 2024 / Forțele armate finlandeze (Försvarsmakten )

Apropo de aderarea la NATO, Suedia finalizează în prezent formalitățile pentru a intra în Alianța militară ca al 32-lea membru al său - proces care este așteptat să aibă loc în martie.

Statele participante la exercițiul care se desfășoară până pe 15 martie sunt Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia și Statele Unite.

Citește și: 20.000 de militari aliați vor traversa fluviul Vistula, cel mai mare din Polonia, într-o demonstrație de forță pentru descurajarea Rusiei

 

Reacția Rusiei: "Provocare"

 

Toate țările relevante, inclusiv Rusia, au fost informate cu privire la exercițiu, se arată în comunicatul forțelor finlandeze.

Cu toate acestea, Rusia, care continuă invazia Ucrainei, este alarmată de exercițiul NATO.

„Credem că aceste exerciții sunt de natură demonstrativ provocatoare. Orice exerciții, în special în proximitatea geografică a liniei de contact, cresc riscul de incidente militare”, a spus Alexander Grușko, ministrul adjunct de externe rus, potrivit ziarului rus Kommersant. Oficialul a mai specificat că Federația Rusă „a luat toate măsurile pentru a asigura capacitatea de apărare a Rusiei”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel