NATO a salutat planul Germaniei în domeniul apărării

Vlad Manolache |
Data publicării:

Inițiativa Germaniei, de a crește cu 80% cheltuielile pentru apărare, a fost salutată de NATO.

NATO a salutat joi planurile prezentate de Germania de a 'creşte cu 80%' cheltuielile sale destinate apărării, pe care le-a numit 'un pas în direcţia cea bună', relatează AFP. Cancelarul Angela Merkel a anunţat miercuri în Bundestag un acord în cadrul coaliţiei guvernamentale privind creşterea acestor cheltuieli până la 1,5% din PIB până în 2025.

Creștere în zece ani
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a confirmat joi acest obiectiv la Bruxelles: 'Anul viitor, vom fi deja la 1,3% din PIB', a spus ea într-o conferinţă de presă înaintea unei reuniuni cu omologii săi din cadrul NATO la Bruxelles.
'Mă bucur că Germania a oprit reducerile (de cheltuieli) şi a început să crească (cheltuielile sale militare) şi a anunţat planuri pentru a creşte cu 80% cheltuielile în următorii zece ani', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 'Este un pas în direcţia cea bună', a mai spus el, conform Agerpres.

Germania, departe de angajamentul din 2014

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a declarat că Statele Unite 'sunt încurajate de efortul Germaniei'. Cu toate acestea, Germania este încă departe de angajamentul asumat în 2014 de cele 29 de state membre NATO de a creşte cheltuielile lor pentru apărare la 2% din PIB-ul naţional până în 2024. Franţa a stabilit acest obiectiv bugetar abia pentru anul 2025.

Grecia și Estonia pe lista scurtă a țărilor care au îndeplinit obiectivul

Doar patru ţări au îndeplinit în 2017 obiectivul de a aloca 2% din BIP pentru apărare: Statele Unite, Marea Britanie, Grecia şi Estonia, iar alte patru urmează să li se alăture în 2018: România, Polonia, Lituania şi Letonia, a declarat Jens Stoltenberg.
'Nu trebuie să uităm de unde vine Germania. Schimbările de tendinţe au luat amploare, armata se dezvoltă din nou, ea este în curs de modernizare', a declarat Ursula von der Leyen.

Cheltuielile militare germane s-au ridicat la 38,5 miliarde de euro în 2018 şi se aşteaptă să crească la 41,5 miliarde de euro în 2019, potrivit datelor furnizate de Berlin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel