NATO a început exercițiile “Cold Response 2022” în nordul Europei. Rusia a refuzat invitația Norvegiei de a trimite observatori

Cătălin Costea |
Data publicării:
Fregata norvegiană HNoMS Thor Heyerdahl. Sursă foto: Forțele armate Regale ale Norvegiei
Fregata norvegiană HNoMS Thor Heyerdahl. Sursă foto: Forțele armate Regale ale Norvegiei

Manevrele militare majore, care implică peste 30.000 de militari din țările NATO și partenere, au început luni în Norvegia, deși tensiunile dintre Europa și Rusia generate de războiul din Ucraina sunt în creștere.

“Cold Response 2022”, a fost planificat cu mult timp înainte de atacarea Ucrainei de către Rusia și are ca scop verificarea modul în care Norvegia poate gestiona prezența trupelor aliate pe teritoriul său, în cazul activării articolului 5 din Carta NATO privind intervenția militară comună în sprijinul unui stat membru atacat.

„Este un exercițiu defensiv, nu o operație militară cu scop ofensiv”, a precizat generalul norvegian Yngve Odlo, responsabil cu desfășurarea exercițiului.

Organizat la fiecare doi ani, exercițiul include componente navale, aeriene și terestre ale alianței și se desfășoară pe zone vaste din Norvegia, inclusiv deasupra Cercului Arctic. Cu toate acestea, trupele NATO vor rămâne la câteva sute de kilometri distanță de granița Norvegiei cu Rusia.

Rusia a refuzat invitația Norvegiei de a trimite observatori la exercițiu, în timp ce ambasada rusă din Norvegia a declarat pentru AFP că „orice consolidare a capacităților militare ale NATO în apropierea granițelor Rusiei nu ajută la întărirea securității în regiune.”

Rusia „are posibilitatea de a urmări exercițiul într-un mod cu totul legitim”, a declarat generalul Odlo, „sper cu adevărat că vor respecta acordurile existente”.

La fel ca și în edițiile anterioare ale exercițiului, Suedia și Finlanda, state vecine aflate în afara  NATO, dar partenere tot mai apropiate de alianță, vor participa și ele la “Cold Response”. Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a reînnoit dezbaterea în cele două țări nordice cu privire la posibila aderare la NATO.

Exercițiul “Cold Response 2022” se va desfășura până la 1 aprilie cu participarea a aproximativ 200 de aeronave militare și 50 de nave de luptă și de sprijin. Acesta a început luni cu operații navale și cu desfășurarea pe uscat a unei părți a Forței de Reacție Rapidă a NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel