Moscova interzice accesul în țară pentru 11 deputați PAS. Chișinăul: Menținem poziția împotriva dezinformării / Maia Sandu ajunge în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md

Rusia a interzis intrarea unui număr de oficiali din Republica Moldova, o măsură care răspunde deciziei luate de autoritățile de la Chișinău, luna trecută.

MAE-ul rus susține că decizia a fost luată în legătură cu „persecuția în curs de motivare politică a mass-media în limba rusă din Moldova, inclusiv blocarea accesului la site-urile web ale acestora”.

„Lilian Darii a fost informat că, ca măsură asimetrică, intrarea în Federația Rusă a fost interzisă unui număr de oficiali ai Republicii Moldova”, se arată în comunicatul emis de MAE-ul rusesc.

Astfel, prntr-o decizie a Ministerului de Externe din Rusia, 11 deputați din partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au fost sancționați de către Federația Rusă, primind interdicție de intrare pe teritoriul țării.

Măsura luată de Moscova are caracter mai mult simbolic, întrucât politicienii pro-occidentali din Republica Moldova nu efectuează vizite în Rusia, așa cum a ținut să precizeze purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare PAS, Adriana Vlas. „Deputații PAS nu au de gând să călătorească într-un stat agresor”, a declarat Adriana Vlad, pentru publicația Ziarul de Gardă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Igor Zaharov, a declarat pentru televiziunea Moldova-1 că guvernul a rămas pentru a-și proteja mass-media de interferențe, indiferent de măsurile Moscovei.

„...Ne angajăm să continuăm apărarea spațiului nostru informațional de orice interferență exterioară și să ne menținem poziția fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a situației din Moldova”, a spus Zaharov.

 

Maia Sandu merge la Kev

 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit la Kiev, a anunțat marți biroul prezidențial ucrainean.

Sandu și președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskii au onorat memoria persoanelor care au murit în timpul Revoluției demnității în urmă cu 10 ani, a anunțat biroul pe platforma de socializare X.

În octombrie, Chișinăul a blocat 31 de portaluri de internet, majoritatea controlate din Rusia, potrivit presei locale.

Printre mass-media blocate se numără site-urile marilor agenţii de presă ruse, precum TASS şi Interfax, dar şi postul de radio Sputnik şi ziare precum Izvestia şi Komsomolskaia Pravda.

Potrivit Chişinăului, este vorba despre portaluri de internet care difuzează informaţii "capabile să genereze tensiuni sau conflicte sociale".

Anterior, autorităţile ruse au impus în luna august restricţii de intrare pe teritoriul Rusiei pentru oficiali moldoveni, ca răspuns la decizia Chişinăului de a reduce personalul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel