Momentul adevărului pentru rachetele rusești Iskander și Kalibr: Bateriile Patriot au sosit deja în Ucraina, potrivit Poloniei / Update: Oficialii polonezi rectifică informația

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Patriot - Forțele Armate suedeze
Patriot - Forțele Armate suedeze

Ucraina a primit deja sisteme de apărare aeriană Patriot, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

”Trebuie să subliniez că datorită eforturilor depuse de Polonia, bateriile Patriot sau primele tancuri Leopard, printre altele, au ajuns deja în Ucraina”, a spus ministrul într-un interviu pentru ziarul spaniol Razon, citează media ucraineană.

Până acum, nici Kievul, nici Washingtonul nu au confirmat oficial această informație.

Blaszczak a subliniat că Polonia nu este doar punctul principal de transfer al ajutorului militar către Ucraina, ci și unul dintre cei mai mari donatori. Potrivit acestuia, de la începutul războiului, Polonia a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 2,2 miliarde de euro și va continua să îl acorde.

Suma specificată nu include costurile de instruire a armatei ucrainene și nu ia în considerare noua aprovizionare de vehicule blindate, inclusiv tancurile Leopard 2A4.

UPDATE: Cu toate acestea, Ministerul Apărării al Poloniei, citat de Ukrinform, a declarat ulterior că Blaszczak nu a spus că sistemele Patriot sunt deja în Ucraina, ci a ținut să sublinieze că decizia de a transfera aceste sisteme de apărare aeriană a fost luată datorită eforturilor Poloniei.

Sistemele de apărare aeriană Patriot vor fi livrate Ucrainei probabil ”după aprilie”, relatează  publicația TSN, care face referire la o sursă de rang înalt din guvernul ucrainean.

„După aprilie, așteptăm livrarea Patriot, instalații moderne care ne oferă șansa de a lupta împotriva rachetelor balistice”, a spus interlocutorul publicației.

Potrivit acestuia, în viitorul apropiat vor fi livrate și alte două complexe IRIS-T în Ucraina.

De asemenea, sunt așteptate să ajungă în Ucraina încă 19 sisteme NASAMS: 6 sisteme NASAMS din SUA, 7 din Canada și alte 6 din Norvegia.

 

Poate funcționa împotriva Kinjal?

Sistemul de rachete antiaeriene MIM-104 Patriot a intrat în serviciul Armatei SUA la începutul anilor 1980. Cea mai recentă versiune a sa, numită PAC-3, este concepută pentru a angaja și a intercepta ținte la o altitudine de până la 24 km.

Principala îmbunătățire a PAC-3  este capacitatea sa de a doborî rachete balistice (inclusiv Iskander, pe care Federația Rusă le folosește pentru a ataca Ucraina ), precum și Kinzhal/Kinjal (o rachetă hipersonică aer-aer a Federației Ruse) sau Zircon (racheta hipersonică a Federației Ruse, care este lansată de pe nave).

Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, explica de ce sistemul Patriot ar însemna o schimbare majoră pe frontul din Ucraina: ”Cea mai recentă versiune a lui Patriot, PAC-3, poate fi folosită și împotriva rachetelor balistice”.

Generalul de rezervă Ihor Romanenko merge și mai departe și spune că versiunea actualizată a Patriot poate elimina și rachetele hipersonice.

„Patriot PAC-3 - cea mai recentă actualizare - poate funcționa împotriva rachetelor Iskander (rachete balistice rusești), împotriva  Kinjal (rachetă hipersonică lansată de pe avioane), împotriva Zircon ( rachetă hipersonică anti-navă). Aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru momentul actual” , explica pentru BBC-Ucraina generalul de rezervă Ihor Romanenko, care a fost responsabil cu apărarea antiaeriană în calitate de adjunct al șefului Statului Major al Forțelor Armate ( 2006-2010).

 

Patriot pentru Ucraina

Pe 21 decembrie, Statele Unite au anunțat un pachet de ajutor de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, care includea pentru prima dată sistemul de apărare aeriană Patriot. De asemenea, pe 5 ianuarie, guvernul german a confirmat că va transfera sisteme Patriot în Ucraina.

Pe 20 ianuarie, Olanda a anunțat că este pregătită să predea Ucrainei lansatoare aparținând a două sisteme de apărare aeriană Patriot cu rachete și piese de schimb, care urmează să  fie integrate în sistemul Patriot oferit de Germania. Practic, Ucraina va dispune de mai multe lansatoare și rachete pentru sistemul Patriot.

Instalațiile sunt foarte mobile și o singură baterie poate fi instalată în mai puțin de o oră, iar componentele sistemului sunt mutate pe camioane sau remorci.

Într-o baterie Patriot pot fi incluse până la 8 lansatoare.

Raza medie de utilizare a unui lansator Patriot este de 150 km. Sistemul de apărare aeriană poate urmări ținte cu o viteză de până la 2200 m/s la o distanță de până la 180 km.

Alte caracteristici importante ale sistemului de apărare aeriană Patriot:

  • raza de urmărire a țintei - până la 180 km;

  • raza de interceptare a țintei - până la 80 km;

  • înălțimea de interceptare a țintei - până la 24 km;

Citește și: Lockheed Martin: Rachetele Patriot PAC-3 MSE, configurate pentru a fi lansate acum şi dintr-o unitate de lansare MK 41

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel