Mituri rusești despre 9 Mai. Cum folosește Rusia propaganda și dezinformarea pentru a rescrie istoria

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Parada de 9 mai / Kremlin.ru
Parada de 9 mai / Kremlin.ru

Istoria Rusiei rămâne saturată de mituri ale propagandei sovietice, în contextul interdicției actuale de a deschide arhivele. În ajunul unei noi sărbătoriri a Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste în Marele Război pentru Apărarea Patriei (n.a așa cum se numește în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial) este deosebit de relevant să facem o analiză a mai multor mituri ale propagandei sovietice cu privire la rolul pe care Stalin la jucat în acest război.

 

Mitul 1: Uniunea Sovietică a fost întotdeauna un adversar al naziștilor germaniÎn realitate, Moscova și Berlinul doreau să distrugă împreună sistemul de relații internaționale Versailles-Washington, stabilit în 1918, care urmărea să limiteze potențialul militar al Germaniei, precum și izolarea politică și economică a Uniunii Sovietice, care urzea planuri de expansiune comunistă. Tratatul de la Rapallo, semnat la 16 aprilie 1922, a devenit baza cooperării reciproce între Republica Sovietică Rusă și Germania, inclusiv în domeniul militar. Ulterior, politica de la Rapallo a fost dezvoltată în Tratatul de la Berlin dintre Uniunea Sovietică și Republica de la Weimar din 24 aprilie 1926.

Astfel, Reichswehr-ul a putut să pregătească grupuri de piloți, specialiști în tancuri și arme chimice, precum și să își instruiască ofițerii în mânuirea noilor arme, a căror fabricare și deținere era interzisă Germaniei. Cadrele Luftwaffe au fost instruite la o școală secretă de aviație din Lipetsk în perioada 1925-1933. Primele avioane de vânătoare Fokker D XIII, D VII și D XI au fost achiziționate de la Fokker din Olanda prin intermediari, aparent pentru Forțele Aeriene Argentiniene, și introduse ilegal în URSS.

Toți viitorii comandanți ai celui de-al Treilea Reich au fost, de asemenea, instruiți în URSS. În vara anului 1933, după venirea lui Hitler la putere, Statul Major General german a organizat un exercițiu care presupunea înfrângerea Poloniei cu ajutorul Armatei Roșii. În ajunul exercițiului, mareșalul Tukhachevsky a declarat delegației germane că Germania și URSS ar putea dicta lumii condițiile lor dacă ar fi împreună. Acesta a fost începutul reconstrucției armatei germane (Reichswehr-Wermacht).

 

Mitul 2: URSS a luptat constant pentru pace, iar Pactul Molotov-Ribbentrop a fost un pas forțatÎn realitate, Stalin dorea un nou război major, care ar fi oferit regimului comunist posibilitatea de a prelua puterea în țările europene. Semnarea pactului germano-sovietic a grăbit izbucnirea războiului.

La 21 august 1939, sovieticii au dat în mod deliberat peste cap negocierile cu reprezentanții militari ai Marii Britanii și Franței, punând drept condiție de cooperare capturarea Galiției și a provinciei Vilna, care făcea parte din Polonia. Cu o zi înainte, la 19 august, vorbind la o reuniune a Biroului Politic al Comitetului Central al PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice) Stalin a declarat: "Problema păcii sau a războiului intră într-o fază critică pentru noi. Dacă vom încheia un tratat de asistență reciprocă cu Franța și Marea Britanie, Germania va renunța la Polonia, războiul va fi evitat. Dacă acceptăm oferta Germaniei de a încheia cu ea un pact de neagresiune, ea va ataca, bineînțeles, Polonia, iar intervenția Franței și a Marii Britanii în acest război va fi inevitabilă. În aceste condiții, putem spera la o intrare avantajoasă a noastră în război. Experiența ultimilor douăzeci de ani arată că dictatura Partidului Comunist devine posibilă numai în urma unui mare război. Trebuie să acceptăm propunerea germană și să trimitem politicos înapoi misiunea anglo-franceză. Primul avantaj pe care îl vom obține va fi distrugerea Poloniei până la periferia Varșoviei, inclusiv a Galiției ucrainene."

La 23 august 1939, la Moscova a fost semnat Pactul Molotov-Ribbentrop pe 10 ani, împreună cu un protocol adițional secret care prevedea împărțirea sferelor de influență în Europa Centrală și de Est. Documentul a încălcat în mod grosolan suveranitatea și integritatea teritorială a Poloniei, Estoniei, Letoniei, Finlandei, frontierele europene existente și sistemul de acorduri internaționale.

Astfel, semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop i-a făcut pe liderii URSS direct complici la crima comisă de Hitler - declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.


Mitul 3: Războiul pentru URSS a început la 22 iunie 1941


De fapt, Armata Roșie a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial de partea Germaniei naziste la 17 septembrie 1939, când diviziile sovietice au invadat Polonia, care se apăra de naziști, pe baza unor tratate semnate. Ternopil, Rivne, Kolomyia, Stanislav (Ivano-Frankovsk) și Lutsk au fost capturate.

Împărțirea oficială a Poloniei pe liniile râurilor Narew, Vistula și Sanah a fost stabilită în tratatul dintre URSS și Germania din 28 septembrie 1939 "Despre prietenie și frontieră".

În timpul ocupării Poloniei, pentru perioada 17-28 septembrie 1939, pierderile Armatei Roșii au fost de 1474 de morți, 3858 de răniți și 302 dispăruți.

La 30 noiembrie 1939, URSS a inițiat un război împotriva Finlandei, care a durat până la 13 martie 1940. Armata Roșie a pierdut 391.783 de soldați, dintre care 264.908 au fost răniți, 71.214 uciși, 16.292 au murit din cauza rănilor, a bolilor sau a degerăturilor, iar 39.369 au fost dați dispăruți.


Mitul 4: Stalin nu a coordonat acțiunile militare cu Hitler


În războiul împotriva Poloniei, URSS și Germania au acționat strict în conformitate cu acordurile semnate ca aliați: și-au coordonat raidurile aeriene, au dezarmat în comun trupele poloneze, și-au cedat reciproc teritoriile capturate și chiar au organizat o paradă militară comună. De exemplu, la 1 septembrie 1939, URSS a predat Germaniei o stație radio din Minsk, care a servit drept ''radiofar'' pentru a ghida bombardierele Luftwaffe împotriva orașelor poloneze. Sovieticii și germanii au cooperat în mod activ în luptele împotriva armatei poloneze.

Asediul orașelor Lvov și Brest a fost început de trupele germane și finalizat de Armata Roșie. La 22 septembrie 1939, când Brest a fost predat sovieticilor, a avut loc o paradă militară comună. La ceremonie au participat Corpul motorizat al lui Heinz Guderian și Brigada independentă de tancuri a lui Semyon Krivoshein.


Mitul 5: Execuția polonezilor la Katyn a fost efectuată de naziștiÎn realitate, împușcarea în masă a prizonierilor de război polonezi a fost făcută de NKVD în primăvara anului 1940, simultan la Katyn (lângă Smolensk), Harkov, Kiev, Tver și în alte orașe.

La 5 martie 1940, Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne, Lavrenti Beria, a prezentat un raport Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al întregii Uniuni (bolșevici), în care se propunea împușcarea a 25 700 de prizonieri polonezi, ca dușmani ai puterii sovietice. Stalin, Voroșilov, Molotov, Mikoyan, Kalinin și Kaganovici au semnat personal "pentru" acest document.

Extras din Procesul-verbal al celei de-a 13-a ședințe a Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al întregii Uniuni (bolșevici) "Problema NKVD-ului din URSS".

În memoriile sale, generalul KGB Dmitri Tokarev, care în 1940 era șeful NKVD-ului din Kalinin, explică faptul că o lovitură în cap cu o armă standard sovietică (TT) a provocat o hemoragie externă de 1 litru. În consecință, împușcarea a aproximativ 350 de prizonieri de război a dus la o acumulare de până la 300 de litri de sânge pe podeaua camerei de tragere din subsolul NKVD. Prin urmare, se foloseau adesea "Walthers" de calibru mic, precum și tehnica de a trage nu în ceafă, ci în prima vertebră cervicală, astfel încât glonțul să iasă prin gaura ochiului. Acest lucru reducea foarte mult hemoragia. Victimele erau îngropate în cimitirele secrete ale NKVD, care fuseseră înființate în perioada de mare represiune cu mult înainte de 1940.

Pe lângă documentele prezente in acest dosa, responsabilitatea regimului comunist al lui Stalin pentru execuția prizonierilor de război polonezi este susținută de listele de prizonieri din toate lagărele, ordinele de organizare și executare a "operațiunii speciale" de execuție, rapoartele șefilor de lagăre privind executarea sentinței și telegramele codate ale șefilor birourilor NKVD din Kalinin și Harkov.

La Tribunalul de la Nürnberg, în 1946, URSS nu a fost în măsură să furnizeze suficiente dovezi pentru a-i acuza pe naziști de exterminarea prizonierilor de război polonezi lângă Katyn. Mai mult, la 13 aprilie 1990, URSS și-a recunoscut responsabilitatea pentru executarea ofițerilor polonezi în pădurea Katyn în 1940. În acea zi, Mihail Gorbaciov i-a înmânat lui Wojciech Jaruzelski documente care confirmau implicarea NKVD în acest caz, precum și liste cu cetățenii polonezi care se aflau în lagărele NKVD din Kozielsk, Ostashkov și Starobelsk la începutul anului 1940. În 13 aprilie 1990, partea sovietică și-a exprimat "regretul profund față de tragedia de la Katyn" și a calificat execuția polonezilor drept una dintre "cele mai grave crime ale stalinismului".


Mitul 6: Mitul cetății asediate și atacului surpriză


În noaptea de 22 iunie 1941, ambasadorul german la Moscova, Friedrich Werner von der Schulenburg, i-a înmânat personal o notă lui Viaceslav Molotov, Comisarul Poporului pentru Afaceri Externe al URSS, prin care anunța începerea războiului. În același timp, la ora 4:00 dimineața, ministrul de externe al Reichului, Joachim von Ribbentrop, l-a anunțat pe ambasadorul sovietic Vladimir Dekanozov că războiul a început și i-a înmânat un memorandum scris, în care erau prezentate pretențiile guvernului german împotriva URSS și erau explicate motivele atacului.

Deși aliați până atunci, un dictator îl invada pe celălalt.

Înainte de atac au existat numeroase rapoarte ale serviciilor militare și de informații despre pregătirile militare ale Germaniei, redistribuirea infanteriei, tancurilor și artileriei grele la granița sovietică și posibila sincronizare a unei invazii militare.

Rusia utilizează și azi, încercând să justifice invadarea Ucrainei, „mitul cetății asediate” și a Occidentului care duce un război împotriva ei.

 

Mitul 7. Jukov – "Mareșalul Victoriei"

 

Datorită lui Jukov, pe lângă o serie de victorii obținute nu datorită nivelului ridicat al artei militare, ci datorită superiorității multiple a forțelor, există o lungă serie de eșecuri militare.

Pentru înfrângerea zdrobitoare a trupelor de pe fronturile de sud-vest și de vest, în iulie 1941, Jukov a fost înlăturat din funcția de șef al Statului Major General și numit comandant al Frontului de Rezervă. Numai dispoziția personală a lui Stalin l-a salvat de la soarta comandantului Frontului de Vest, generalul-colonel Dmitri Pavlov.

Din octombrie 1941 până în august 1942, Jukov a condus operațiunea Rzhev-Vest a Frontului de Vest, în urma căreia pierderile Armatei Roșii s-au ridicat la 777 mii de soldați - 75% din numărul de trupe înainte de începerea operațiunii.

În ianuarie 1943, după ce a sosit ca reprezentant al Cartierului General al Înaltului Comandament Suprem în direcția Stalingradului, el și-a însușit laurii câștigătorului.

Un eșec total și pierderi grele (peste 280.000 de morți și răniți) s-au încheiat cu Operațiunea Polar Star, desfășurată sub conducerea lui Jukov în februarie-aprilie 1943, al cărei scop a fost de a sparge blocada leningradului și de a învinge Grupul de Armate German Nord.

În timpul operațiunii Bagration din vara anului 1944, Jukov și-a însușit de fapt meritele comandantului Frontului 1 Belorussian, Konstantin Rokossovsky.

Apoteoza "gloriei militare" a mareșalului Jukov a fost bătălia pentru Berlin, în urma căreia pierderile Armatei Roșii s-au ridicat la 352.000 de soldați (78.000 irevocabile): pierderile zilnice au fost de 15.000 de oameni, 87 de tancuri și tunuri autopropulsate, 40 de avioane. Bătălia de la Berlin a fost cea mai sângeroasă bătălie în care pierderile au fost rezultatul luptelor, spre deosebire de bătăliile din prima perioadă a războiului, unde pierderile au fost determinate în principal de numărul de prizonieri. În ceea ce privește intensitatea pierderilor, este comparabilă cu bătălia de la Kursk, care a fost condusă și de Jukov.

Atât ascensiunea, cât și căderea sa - Jukov îi datorează totul lui Stalin. În 1946, Jukov a fost acuzat de deturnare de trofee și exagerarea meritelor sale în înfrângerea germaniei naziste cu formularea personală a lui I.V. Stalin "și-a însușit dezvoltarea operațiunilor la care nu avea nimic de-a face", a fost scos din posturile sale și trimis la "rușine".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel