Mișcări secrete ale liderilor serviciilor de informații din Turcia și Siria în vederea normalizării relațiilor bilaterale

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Site-ul Intelligence Online a dezvăluit mișcări secrete ale liderilor serviciilor de informații turce și siriene pentru a deschide calea unei viitoare normalizări între cele două țări, sub auspiciile rusești, deoarece Ankara realizează că menținerea regimului Bashar al-Assad” la Damasc înseamnă necesitatea revenirii la dialog între cele două părți după ani de impas.

Intelligence Online a dezvălui că delegații ale Serviciului Național de Informații al Turciei și Biroului de Securitate Națională din Siria s-au întâlnit pe 16 aprilie în capitala Rusiei, Moscova, pentru a discuta despre o posibilă normalizare a relațiile dintre Ankara și Damasc, aflate în impas de la jumătatea anului 2011.

Analiștii site-ului observă că războiul din Ucraina a provocat o scădere a activității Moscovei în Siria, ceea ce a oferit ocazia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a-și pune pe masă principalele preocupări, inclusiv situația teritoriilor din nord-estul Siriei ocupate în prezent de Forțele Democratice Siriene, o miliție cu o majoritate kurdă.

Pe lângă întâlnirea secretă care a avut loc între șeful serviciilor de informații turce, Hakan Fidan și șeful Biroului de Securitate Națională din Siria, Ali Mamlouk, în ultimele săptămâni, un număr tot mai mare de declarații publice au fost emise de Ankara despre deschiderea către dialog cu Damascul.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a anunțat că Turcia va fi pregătită să colaboreze cu regimul sirian, chiar dacă acesta nu și-a câștigat încă legitimitatea internațională.

Departe de a se referi la o posibilă lună de miere siriano-turcă, poziția Ankarei dezvăluie disponibilitatea sa de a negocia cu Damascul în nord-est, unde Bashar al-Assad încă speră să-și recapete controlul, iar kurzii au o prezență fermă.

Există, de asemenea, problema prezenței a aproximativ 3,5 milioane de refugiați sirieni în prezent în Turcia, care afectează foarte mult economia turcă. Acesta reprezintă un subiect pe care Turcia speră să îl angajeze în discuția cu Siria.

Potrivit Intelligence Online, pentru a aduce regimul sirian la masa negocierilor, Ankara depinde în primul rând de Moscova, care este în prezent foarte ocupată cu războiul din Ucraina.

Pe 23 aprilie, Turcia și-a închis spațiul aerian aeronavelor civile și militare rusești cu destinație în Siria, menționând că acest lucru a întărit mesajul său către Assad că dialogul cu Ankara este necesar în timp ce sponsorul său rus își reduce prezența din Siria.

Între timp, Turcia continuă și chiar își intensifică operațiile în nord-estul Siriei, unde serviciile de informații turce au ucis, pe 22 aprilie, doi înalți membri ai unităților de protecție a poporului kurd.

Se consideră că dialogul de securitate dintre Damasc și Ankara este motivat de încercările Turciei de a se reintegra în împrejurimile sale regionale și de a returna Siria spațiului arab.

După luni lungi de negocieri în culise între Hakan Fidan și șeful Serviciului General de Informații al Egiptului, Abbas Kamel, Ankara a decis, în cele din urmă, la începutul lunii aprilie, să numească un ambasador la Cairo, după ce funcția era vacanta timp de 9 ani.

Acest eveniment a venit în paralel cu un apel al parlamentarilor egipteni de a consolida relațiile dintre Cairo și Damasc.

De asemenea, apropierea dintre Turcia și Emiratele Arabe Unite lucrează și în favoarea dialogului turc cu Assad, a cărui vizită la Dubai și apoi la Abu Dhabi, din 18 martie, a fost supusă unui control strict din partea autorităților turce.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel