Mircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: NATO.int
Sursă foto: NATO.int

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a mers în Italia pentru a se întâlni cu reprezentanți ai industriei italiene de apărare.

Ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu nu este întâmplător. Teheranul, frate de cruce al Moscovei, a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului și a escaladat un conflict care riscă să se transforme într-un război  regional.

Numărul 2 din NATO, Mircea Geoană, a acordat un interviu publicației italiene LaStampa, în care a vorbit despre cele două mari amenințări la adresa securității europene: războiul din Ucraina și perspectiva unui conflict generalizat în orientul Mijlociu.

Geoană remarcă ”relația specială” pe care Iranul o are cu axa Moscova - Beijing. ”China a făcut apel la dezescaladare. Indiferent dacă vedem lucrurile diferit, nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu (.) Vorbind de China, de exemplu, este clar că și comerțul global le servește”, a arătat oficialul NATO.

 

Miza cea mare - Războiul din Ucraina

 

Rusia a reușit să închege un parteneriat ad-hoc cu două dintre statele-problemă ale comunității internaționale, remarcă Geoană. ”Iranul și Coreea de Nord oferă deja sprijin Rusiei, vedem în mod clar o alianță forjată”. 

În plus, China oferă sprijin indirect Moscovei, de la microelectronică, la instrumente tehnologice specializate pentru apărare.

”Este clar că această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată. Din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina. Și să mobilizăm mai mult sprijin, pentru că, așa cum Rusia le cere partenerilor săi, și noi avem obligația morală, politică și strategică de a continua să ajutăm la lupta în acest război și să îl câștigăm. Este un lucru bun pentru stabilitatea europeană. În caz contrar, va exista o invitație la aplicarea legii junglei”, precizează secretarul general adjunct al NATO.

Important este, spune Geoană, să sprijinim în continuare Ucraina.

”Kievul obține succese semnificative. A împins flota rusă din Marea Neagră de la Sevastopol până la Novorossiysk, pe partea cealaltă. A reușit să reia exportul de cereale. (..) Dar există o mare nevoie de muniții, de apărare antiaeriană și antirachetă. Salut anunțul recent al Germaniei privind furnizarea de rachete Patriot. Cu ajutorul nostru, Ucraina va reuși să învingă”, mai declară Geoană care adaugă că NATO ajută Kievul să se pregătească pentru orice scenariu, ”dar asta nu înseamnă că intenționăm să dislocam militari in teatrul de operații”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel