Mircea Geoană: Spaţiul devine o scenă de competiţie globală tot mai intensă, iar China un competitor mai puternic pe piața microcipurilor

Eduard Pascu / 17 iun 2021 / 15:26

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a atras atenţia asupra ascensiunii Chinei ca fiind "unul din cele mai importante evenimente din istoria omenirii", într-o intervenţie în cadrul conferinţei Globsec 2021 privind securitatea în Europa centrală, desfăşurată joi la Bratislava, informează TASR.

"Nu este vorba doar de ultimele câteva decenii, cred că este vorba de ultimele cinci secole, de când Occidentul a început să domine lumea", a spus Geoană, transmite Agerpres.

"De aceea este important ca noi, în NATO, să menţinem progresul tehnologic - prin investiţii şi introducerea de tehnologii militare şi de securitate -, ceea ce este vital pentru a ne menţine superioritatea", a subliniat el.

Mircea Geoană a menţionat că NATO a extins definiţia securităţii pentru a cuprinde efectele asupra securităţii ale schimbărilor climatice şi ameninţărilor cibernetice, precizând că în această ultimă privinţă Alianţa nord-atlantică a decis să adopte noi măsuri pentru a contracara activităţile informatice ale Chinei şi Rusiei.

El a mai notat că spaţiul "devine o scenă de competiţie globală tot mai intensă" şi China a devenit un competitor mai puternic pe piaţa materiilor prime şi a microcipurilor.

Mircea Geoană, a cărui intervenţie a fost virtuală, a convenit pe de altă parte cu Maros Sefcovic (Slovacia), vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, că atât Uniunea Europeană, cât şi NATO trebuie să ia atitudine în susţinerea democraţiei, "piatra de temelie a viitorului nostru, aflată sub presiune din partea regimurilor autoritare". "Trebuie să ne implicăm şi să luptăm şi să câştigăm această luptă. Nu ne permitem luxul de a ignora semnele a ceea ce vine", a atenţionat secretarul general adjunct al NATO

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy